Muzika
701

Halid Bešlić za Klix.ba: "Miljacka" može omekšati diplomatske odnose BiH i Srbije

Piše: Elma Berberović
Halid Bešlić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Halid Bešlić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bosanskohercegovačka muzička legenda i jedan od najpoznatijih izvođača narodne muzike Halid Bešlić održao je u toku decembra nekoliko koncerata u sklopu regionalne turneje, a u svakom gradu je publiku bacio u sevdah. Bešlić je za Klix.ba govorio o svom radu, muzičkoj sceni danas, ali i o politici i planovima za budućnost.

"Decembar je bio regionalni. Imao sam dva koncerta u Ljubljani, dva u Lisinskom, jedan u Lincu i jedan u beogradskom Sava centru. Pored toga sam radio proslave za firme i bilo je zaista radno. Sada se osjećam kao kad nosiš teret od sto kilograma pa ga spustiš", rekao je Bešlić dodajući da će januar iskoristiti za odmor.

Čak i oni koji ne vole i ne slušaju narodnu muziku znaju Halidove pjesme i poštuju njegov rad, a on priznaje da mu je upravo to najveći uspjeh.

"Kod mene to tako ide jer svi vole moje pjesme. Slušaju me i oni koji imaju 10 i oni koji imaju 90 godina. Ima dosta pjevača koje sluša samo određena vrsta publike, a kod mene to nije slučaj. Ja sam pjevač kojeg slušaju rokeri, a poznato je da oni imaju izoštren sluh i ne slušaju svašta. Čak su me i opjevali", rekao je Bešlić.

Ova legenda narodne muzike kaže da pjeva sve što je dobro i kvalitetno, a smatra da je današnja muzička scena otišla u krajnost.

"Sve je više onih koji vole stare pjesme i ta publika je sve brojnija, ali ima i novih momenata koji su otišli u krajnost. Nikad mi se turbofolk nije sviđao, to su trendovi koji se furaju godinu do dvije i prođu. Današnja novokomponovana muzika je na dnu, a od turbofolka bježim kao od đavola. Ja sam na drugoj strani, pjevam sve pjesme za koje mislim da su dobre i kvalitetne i moja muzika se zove Halid Bešlić", rekao je ističući da je njegov pravac posljednjih petnaest godina etno pop.

Naši političari nisu muzikalni

Njegovu pjesmu "Miljacka" često pjeva i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Ne znam može li 'Miljacka' unaprijediti diplomatske odnose BiH i Srbije, ali ih može omekšati. Ivicu Dačića sam upoznao preko te pjesme, mislim da dobro pjeva i meni je to simpatično", rekao je Bešlić.

Komentirajući muzikalnost naših političara Bešlić kaže da većina njih nije naklonjena muzici, a oni koji jesu to ne ispoljavaju.

"Malo su krući. Mladen Ivanić je bio u prvom redu na mom koncertu u Sava centru u Beogradu i drago mi je zbog toga. Znam ja sve političare, dobar sam s ovima iz SDP-a ali niko nije naklonjen muzici", rekao je Bešlić ističući da mu je socijaldemokratija životna filozofija.

Veliki humanitarac još uvijek ne razmišlja o penziji

Pored turneja i rada na novom albumu Bešlić vodi motel i kafić jer, kako kaže, planira šta će raditi u penziji o kojoj još uvijek ozbiljno ne razmišlja.

"Čovjek mora nešto raditi i biti u nečemu aktivan. Meni su malo dosadila putovanja i turneje, naporno je to, ali radit ću dok sam živ. Ne podnosim dosadu, a pjevat ću sve dok budem mogao", rekao je Bešlić.

Priznaje da je sve uložio u nekretnine kako bi sačuvao novac.

"Ja sam kroz život sve prosuo i vidim okrenu se i zemlja, a ja nemam ništa. Tada sam odlučio da kupujem nekretnine kako ne bih trošio novac. Vrijeme brzo prolazi. Mnoge moje kolege koji su vrhunski pjevači završili su kao kokuzi, bez novca i ičega, a ja to sebi nisam mogao dozvoliti", rekao je Bešlić objašnjavajući da je napravio motel kako bi bio stabilan i ekonomski nezavisan.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Asocijacija na Bešlićevo ime je i humanitarni rad. Održao je više od 500 humanitarnih koncerata širom zapadne Evrope i dao ogroman doprinos na humanitarnom planu za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Pomaže mnogima i danas, ali je tih i skroman u tome i izbjegava o toj temi pričati.

"To je kod mene standard. Balkanci su inače humani, to je naše obilježje. Međutim, sistem je taj koji rješava sve, a ovdje sistema fali. Ne može niko pomoći kao država. Ovo su sve incidenti - ja pomognem tebi da te zaliječim, a ne izliječim te. U tome je problem", rekao je Bešlić.

Politika mu se, kao i većini, ne sviđa. Da je na vlasti i da ima moć odlučivanja "furao" bi, kaže, samo biznis i ekonomski faktor jer je u tome budućnost.

"Meni je najvažniji taj ekonomski faktor, standard građana i zapošljavanje jer loših tema ne bi bilo kad bismo smanjili nezaposlenost. Skloni smo i za nešto dobro reći da ne valja, a činjenica je da ovdje ima i dobrih stvari koje, nažalost, ne dolaze do izražaja. Živimo u varijanti u kojoj na sve gledamo pesimistično, a čak i kad nešto nije tako crno mi ga ocrnimo. Vjerujem da BiH ima šansu da bude srednje razvijena zemlja i da bude u rangu srednjoevropskih zemalja jer imamo dobru industriju, kapacitete za turizam, privredu. Sve imamo i to raste, ali sporo", rekao je Bešlić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Treba se bolje organizirati i zaposliti ljude. Davno smo trebali završiti autoput, ali opet kakvi smo dobro smo i ovo napravili. Kad god pročitam da je neko nešto napravio i otvorio bilo kakvu firmicu meni bude drago kao da je to moje", rekao je.

"Unuke sam razmazio, mala Lamija ima sluha za muziku"

Halid je prije dvije godine dobio unuke Lamiju i Belmina-Kana, a priznaje da ih je razmazio.

"Napravio sam im parkić ovdje u dvorištu motela. Trebao sam otvoriti restoran, ali to sam pretvorio u igraonicu za njih dvoje. Kad se počnu igrati ne zna se 'ko pije, a ko plaća'", rekao je Halid uz smijeh ističući da mu je želja da steknu dobro obrazovanje.

"Neka su mi zdravi i živi. Želim da se fino obrazuju, jer je u životu to najvažnije. Lamija pleše, vidim da ima sluha, a Belmin šuti i samo gleda u nju", rekao je Bešlić.

Bešlić je prije nekoliko mjeseci izdao novi singl "Ja bez tebe ne mogu da živim" koji je naslovna kompozicija za srbijansku krimi-seriju "Ubice mog oca" režisera Predraga Antonijevića. Halid se također pojavljuje u seriji, a s obzirom na to da je publika ovu pjesmu veoma dobro prihvatila prolongirao je izdavanje novog albuma.

"Imam u planu novi album, trebao bih ga završiti na proljeće ili na jesen. Neću da 'gušim' ovu pjesmu, jer je hit. Od CD-ova nema zarade, a kad snimiš album pjevaju se dvije-tri pjesme s tog albuma. Bolje je puštati pjesmu po pjesmu, jer ako je dobro uradiš ona se vrti u eteru i ti si uvijek frišak i dobar", rekao j Bešlić.

Godine 2009. je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći u naselju Kobilja Glava kod Sarajeva kada je u automobilu marke Škoda superb sletio s ceste. Kaže da se prilično oporavio i da se zdravstveno osjeća dobro, a da ga je nesreća promijenila samo u smislu da se trudi biti još bolji.

U slobodno vrijeme gleda TV, čita novine, a kada je lijepo vrijeme šeta. Od muzike sluša sve što je na radiju, a izdvaja posljednji koncert Safeta Isovića.

Sretan je, kaže, zbog nastupa Dine Merlina na javnom dočeku Nove godine jer je to dobro za grad, a kroz smijeh dodaje da nije isključeno da narednih godina i on zapjeva na javnom dočeku Nove godine u Sarajevu.