Maskirana banda
9

Hakeri izbrisali najgledanije videospotove s YouTubea, jedan od njih i "Despacito"

Klix.ba
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot
Youtube je danas bio žrtva hakera koji su izbrisali neke od najgledanijih videosadržaja svih vremena s ove popularne internet muzičke platforme. Videspotovi izvođača kao što su Luis Fonsi, Chris Brown, Shakira, Selena Gomez, Taylor Swift i mnogi drugi samo su nestali s YouTubea.

Hakeri su na jednoj od najpoznatijih internet platformi postavili i video na kojem stoje kao maskirana banda iz španske serije "Money Heist", držeći pištolje u rukama. Ispod videa je postavljen i opis gdje su hakeri, koji sebe nazivaju Prosox i Kuroi'sh, napisali "Slobodna Palestina" ("Free Palestine" ).

Meta hakerskog napada većinom su bili videospotovi popularnih američkih izvođača čiji sadržaji na YouTubeu imaju milijarde pregleda. Čak je izbrisana i pjesma "Despacito" koja je prošle godine proglašena najslušanijom pjesmom svih vremena i dostigla je pet milijardi pregleda na internetskim muzičkim servisima.

Međutim, nakon nekoliko sati pojedini videospotovi ponovo su se pojavili na YouTubeu, uključujući i "Despacito". Nakon toga uslijedile su kritike javnosti kako se putem lažnih hakerskih napada pokušavaju nakupiti dodatni pregledi na YouTubeu. Naprimjer, videospot za pjesmu "Despacito" je nakon informacije o hakerskom napadu već prikupio dodatnih skoro 20.000 pregleda.

Videospotovi koji su danas nestali s YouTubea bili su postavljeni uglavnom s oficijelnih Vevo kanala popularnih pjevača i pjevačica.

Predstavnici YouTubea i Googlea još se nisu oglasili povodom ovog hakerskog napada.