Oduševili Zeničane
43

FOTO / Gudački kvartet "Real Vocal String Quartet" nastupao u Zenici

Klix.ba
Američki kvartet "Real Vocal String Quartet" večeras je nastupao pred zeničkom publikom u Muzeju grada Zenice.

"Real Vocal String Quartet" je savremeni gudački kvartet iz San Francisca, a čine ga izvođačice koje sa klasičnom gudačkom formom kao osnovom za inovativno gudačko izvođenje jednostavno impresioniraju slušatelje, a tako je bilo i večeras u foajeu Muzeja grada Zenice koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Večerašnji mini-koncert otvorila je Anne Sunshine Ison iz američkog atašea za kulturu i obrazovanje u Ambasadi SAD u Bosni i Hercegovini, koja je tom prilikom izjavila:

"Zaista mi je čast da budem ovdje i da su večeras sa nama Real Vocal String Quartet iz San Francisca. Kroz ovakve programe Američka ambasada se trudi graditi kulturno razumijevanje između naše dvije zemlje i zaista sam sretna što će one večeras svirati sa lokalnom grupom Balkaneros, uživajte."

Gudački kvartet čine Irene Sazer i Alisa Rose na violinama, Dina Macabbee na violi i Jessica Ivry na violončelu, a izvodile su autorske ili prerađene kompozicije poznatih autora širom svijeta.

"Ponosne smo što smo u Bosni i Hercegovini, počele smo sa aranžmanima Dine Macabbee u našoj izvedbi, a da vas upoznamo na početku, mi i aranžiramo i pišemo naše pjesme, te se nadamo da ćete večeras uživati.", izjavila je Irene Sazer prije izvedbe Sweet honey bee, koju je zenička publika kao i sve druge izvedbe nagradila velikim aplauzom.

Kvartet je u ovogodišnjoj turneji do sada nastupao u Azerbejdžanu i Makedoniji, a od 1. do 6. decembra boravit će u Bosni i Hercegovini, a nakon sutrašnje radionice sa učenicima Srednje muzičke škole u Zenici, u planu imaju nastup u Latviji.

Od početka decembra kvartet je nastupao širom Bosne i Hercegovine, a u Banjoj Luci su nastupale sa domaćim muzičarima uključujući Gradski tamburaški orkestar Banja Luka, dok su u Zenici nastupale sa grupom Balkaneros koja je također počastila slušatelje svojim odličnim izvedbama pjesama.