Eurosong 2009.
0

Gruzijska pjesma o Putinu diskvalifikovana

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Organizatori izbora za najbolju pjesmu Evrope odbili su gruzijsku pjesmu "We Don't Wanna Put In" zbog spornog teksta kojim se aludira na ruskog premijera Vladimira Putina.

Igra riječi kojom su se poslužili gruzijski autori nije se svidjela Evropskoj uniji radiotelevizija te je ovu numeru diskvalifikovala iz takmičenja.

"Bez političkih tekstova, govora, gestova ili sličnih pojava na Evroviziji", naglasili su pravila EBU-a organizatori.

"We don't want to put in/the negative mood/it's killing the groove", refren je gruzijske pjesme.

Ovogodišnji Eurosong bit će održan 12. maja u Moskvi, zahvaljujući pobjedi ruskog pjevača Dime Bilana na prošlogodišnjem takmičenju u Beogradu.

Gruziji je dat rok do 16. marta da "napiše novi tekst pjesme ili da izabere novu pjesmu za takmičenje", javljaju agencije. Ova zemlja je prethodno najavila bojkot Eurosonga u Rusiji, nakon ruske okupacije njenih regija Abhazije i Južne Osetije. Međutim, došlo je do promjene plana i grupa Stephane i 3G odlučila se za pjesmu koja ismijava Putina.

Ruski premijer nije bio zadovoljan pjesmom.

"Trebamo žaliti što se gruzijski umjetnici, umjesto okretanja umjetnosti, koriste tako popularnim takmičenjem za demonstraciju svojih pseudopolitičkih ambicija ili, jednostavno rečeno, za huliganstvo", izjavio je Putinov glasnogovornik Dmitry Peskov.

Kritike nije izbjegla ni ruska pjesma predstavnica "Mamo" jer, po mišljenju pojedinaca, nije "dovoljno ruska". Podsjećamo, ovu pjesmu izvodi Ukrajinka Anastasia Prikhodko dijelom na ruskom, a dijelom na ukrajinskom jeziku. Muziku za "Mamo" napisao je Gruzijac, a tekst Estonac.