Nakon zabrane pjesme
0

Gruzija odustala od Eurosonga

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Gruzijski predstavnici odlučili su da ne učestvuju u ovogodišnjem izboru za najbolju pjesmu Evrope, nakon što je njihova pjesma "We Don't Wanna Put It" izazvala brojne kontroverze i prije samog početka takmičenja.

Evropska unija radiotelevizija saopštila je da gruzijska pjesma predstavnica krši pravila ovog izbora jer nikakvi politički tekstovi nisu dozvoljeni. Sam naziv pjesme aludirao je na to kako Gruzijci ne žele ruskog premijera Vladimira Putina.

Pred Gruziju je stavljena opcija mijenjanja teksta ove vesele disko numere ili izbor nove pjesme predstavnice, s tim da im je dat rok do 16. marta da to učine.

Ipak, Gruzija je odlučila odustati od takmičenja, tako da grupu Stephane i 3G nećemo gledati na ovogodišnjem Eurosongu koji 12. maja počinje u Moskvi.

"Odlučili smo da ne mijenjamo tekst niti novu pjesmu. Nećemo ići u Moskvu i nećemo učestvovati u Evroviziji 2009. Još uvijek nam nije jasno zašto su organizatori Evrovizije donijeli tu odluku", izjavila je Natia Uznadze, vođa gruzijskog evrovizijskog tima, a prenosi AFP.