"We don't wanna put in"
0

Gruzija na Eurosongu ismijava Putina

Sarajevo-x.com
Predstavnici Gruzije na ovogodišnjem izboru za najbolju pjesmu Evrope nastupit će sa pjesmom koja ismijava ruskog premijera Vladimira Putina.

Stručni žiri i publika putem televotinga sinoć su odlučili da će Gruziju na 54. po redu Eurosongu koji će se održati u Moskvi, predstavljati grupa Stefan i 3G, sa pjesmom "We don't wanna put in".

Pjesma u disko stilu koja se na suptilan način poigrava riječima, politička je poruka protesta protiv Rusije, ovogodišnjeg domaćina manifestacije.

Podsjećamo, neprijateljstvo između dvije zemlje eskaliralo je prošle godine u avgustu, kada su ruske trupe i tenkovi okupirali jedan dio Gruzije. Kremlj je tada priznao nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, što je izazvalo osudu ostatka Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Mnogi se pitaju kako će pjesma čiji refren glasi 'We don't wanna put in (PUTIN)/The negative move/It's killin' the groove/You better change your perspective" biti primljena u ruskoj prijestolnici, dok članice grupe Stefan i 3G već sada najavljuju da će odnijeti pobjedu u Moskvi.

Gruzija se 12. maja za prolazak u finalnu večer Eurosonga takmiči u grupi sa Bosnom i Hecegovinom, Švedskom, Belgijom, Andorom, Češkom, Crnom Gorom, Islandom, Bugarskom, Portugalom, Švicarskom, Makedonijom, Finskom, Bjelorusijom, Turskom, Rumunijom, Maltom i Armenijom.

Tri djevojke, članice grupe Stefan & 3G i prošle godine su se prijavile na nacionalno takmičenje za predstavnika na Eurosongu, ali ih je pobijedila slijepa djevojka, izbjeglica iz Abhazije Diana Gurtaskaya, koja je pjevala pjesmu "Peace will come". Gruzija je ove godine prvo odlučila bojkotovati takmičenje u Moskvi, u znak protesta protiv rata. Ipak, odluku su povukli prošlog mjeseca, a mnogi Gruzijci pjesmu "We Don't Wanna PUT IN" vide kao priliku da se osramoti Rusija, koja je ove godine po prvi put domaćin Eurosonga.