Muzika
0

Grupi Feminnem u Kijevu učinjena velika nepravda

NINA
Voditeljica projekta BH Eurosong 2005. Vesna Andree-Zaimović kazala je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu da je taj projekt ispunio sva očekivanja i da su zacrtani ciljevi realizovani, osim onog prioritetnog, a to je ulazak u prvih deset.

Naime, grupa Feminnem, koja je predstavljala BiH na ovogodišnjem Eurosongu u Kijevu, s osvojenim 14. mjestom nije uspjela osigurati da i iduće godine BiH sudjeluje u finalnoj večeri ove glamurozne i popularne manifestacije koju je ove godine gledalo čak 150 miliona ljudi.

Andree-Zaimović je kazala da je rezultat koji je Feminnem ostvario u Kijevu treći najbolji rezultat BiH do sada, a da je najveći problem od svih što PBS nema uređen sistem finansiranja. Osim toga, dodala je da se Zakon o autorskim pravima ne provodi i da je muzička industrija u BiH u katastrofalnom stanju. "Također ne postoji agencija koja bi radila na izvozu mladih bh. pjevača u druge zemlje i tako promovirala zemlju. Zbog svega toga proizvesti grupu Feminnem i njihov najeuropskiji scenski nastup u Kijevu je fenomenalan rezultat", kazala je Andree-Zaimović.

Ona ipak smatra da nam je prilikom glasanja učinjena velika nepravda i da su bh. predstavnice zaslužile da završe takmičenje među prvih deset.

U Kijevu su napravljeni mnogobrojni propusti i, prema riječima glasnogovornice Sabine Bačvić, mogu se protumačiti diskriminirajućim prema BiH i grupi Feminnem. "Jedan od najvećih svakako je bio onaj kada je u terminu za probu naših predstavnica gradonačelnik Kijeva organizirao veliki party na koji su otišle gotovo sve velike medijske kuće. Time je nanesena ogromna šteta našim predstavnicima jer nisu imale priliku da prisustvuju toj zabavi i tako su propustile idealnu priliku za svoj marketing", kazala je Bačvić.

Zbog diskriminirajućeg odnosa prema bh. delegaciji u Kijevu uložene su žalbe Direkciji Eurosonga, a odgovor se čeka u idućim danima.

Dragan Kričković, urednik muzičke redakcije BHT1, kazao je da će se od septembra u redovnoj programskoj šemi te televizije naći i "Feminnem show" koji će voditi sve tri djevojke iz grupe.