Muzika
0

Grupe "Markonee" i "Osmi putnik" u Sarajevu i Tuzli

FENA
U sarajevskom rok klubu "Sloga" danas će nastupiti hard rok grupa "Markonee" (Bologna, Italija) sa gitaristom Emirom Hotom i splitski heavy metalci "Osmi putnik". Ista ekipa je sutra, 6.maja u Tuzli na moto skupu "Bike and Roll Panonika 2006". Dogovoren je i dodatni koncert - 07. maja 2006. godine u tuzlanskom "Klubu 65".

"Markonee" je hard rock band iz grada Bologna, Italija. Grupa je nastupala širom Italije, a sa svojom svirkom participirala je na mnogim kompilacijama ("Italians Kiss Better", "Anno 0", "The Best Of Demo" i "Alive & Kickin'"). Stefano Peresson, gitarista banda "Markonee", 2002. godine je dobio nagradu "Najbolji kompozitor" za pjesmu "Every Beat Of My Heart". Sa istom pjesmom "Markonee" su pobjednici nacionalnog takmicenja "DEMO, Radio 1 RAI", a za njih je glasalo više od 60.000 glasača. Na tržištu su sa debut albumom, "The Spirit Of Radio" (objavljen u formi CD-a i LP-a), sa 17 pjesama u trajanju od 1:15:09 .

[SLIKA]1[/SLIKA] Osmi putnik

Band "Osmi Putnik" osnovan je 07. maja.1985. godine u Splitu i to u postavi Zlatan Stipišić Džibo, vokal, Davor Gradinski Dado, bas gitara, te Nenad Mitrović Mitar, gitara. Nešto kasnije u band dolazi i gitarist Igor Makić te bubnjar Dražen Krolo i u ovoj postavi band ima svoje koncertno krštenje 01. augusta 1985. godine kada nastupaju zajedno sa "Zabranjenim pušenjem" na splitskim Gripama. Nakon tri snimljena albuma, pauze u radu i ponovno formiranje benda, spremljen je materijal za novi album koji je rezultirao albumom "Živ i ponosan", koji se snimao i pripremao u "Pandora Box" studiju pod produkcijskom palicom Deana Clea Brkića, da bi sredinom juna 2005. godine izašao za zagrebacku diskografsku kuću "Dancing Bear", za područje Hrvatske te za beogradski "One Records", za područje SCG.

Band "Osmi Putnik" koji je tokom dvadeset godina postojanja osta vjeran beskompromisnoj hard rock svirci, i pri tom snimio četri CD-a koji su pri tom prodani u 200.000 primjeraka, i dalje je ustrajan u svojoj devizi "Glasno, glasnije".