Muzika
231

Grupa Konvoj obilježava jubilej: Dvije decenije od nastupa na "Primer Festival Pop Rock de Barcelona”

Klix.ba
(Foto: Andrej Đerković)
Dvadeset i prvog juna navršava se 20 godina od "Primer Festival Pop Rock de Barcelona" u Barceloni, koji je svojim koncertom otvorila sarajevska rock grupa Konvoj. Poziv za učešće na ovom uglednom festivalu, došao je ni od koga drugog, do David Byrnea, uglednog muzičara i lidera kultne američke rock grupe Talking Heads, inače idejnog organizatora festivala.

Grupa Konvoj u sastavu Nedžad Merdžanović (vokal/gitara), Hamdija Salihbegović (gitara), Muamer Đozo (bas), Damir Arslanagić (klavijature), Almir Čopra (bubnjevi), Željko Škarić Pancho (ton) i Andrej Đerković (jedan od organizatora), imala je čast da nakon uvodnih riječi David Byrnea otvori festival, te je nakon njih na scenu stupila legendarna katalonska rock grupa Los Rebeldes.

Festival se održao na olimpijskom lokalitetu Sot del Migdia de Montjuïc, brdašcu koji nadvisuje grad Barcelonu, te je u povodu istog, organizovan humanitarni konvoj sa donacijom muzičkih instrumenata i tehnike sarajevskim muzičarima.

O festivalu su pisali renomirani španjolski i katalonski dnevnici La Vanguardia i El Pais.

Već sedam dana kasnije, 27. juna, grupa Konvoj je uzvratila gostoprimstvo, te je u sklopu "Festival de Barcelona a Sarajevo" u sarajevskoj Slozi održan veliki zajednički koncert grupa Konvoja i Los Rebeldes. Koncert će ostati upamćen po entuzijazmu i pozitivnoj energiji koja je vladala u Sarajevu te prve poratne godine.

U povodu ove godišnjice, pogledajte fotografije Andreja Đerkovića koje su napravljene tokom ova dva koncerta u Barceloni i Sarajevu, 21. i 27. juna 1996. godine.