Ponovo u Srbiji
0

Grupa Guns N' Roses će nastupiti na Exitu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetski poznati kalifornijski odmetnici, bend koji je tokom čitave svoje karijere živio krilaticu "seks, droga i rock 'n roll“ i otpadnički heroji prethodnih nekoliko generacija, Guns N’ Roses, nastupit će ovog ljeta na glavnoj bini Exit festivala. Od svog debi albuma, "Appetite For Destruction" iz 1987., sve do posljednjeg, "Chinese Democracy", iz 2008. godine, ali i novog albuma, za koji tvrde da već imaju spreman materijal, Gansi su bili misionari rokerskog shvatanja slobode, koje predvodi enfant terrible i ikona rock and roll kulture, Axl Rose.

Guns N’ Roses su svjetsku popularnost stekli osamdesetih i početkom devedesetih godina svojom muzikom koja je mješavina hard rocka, blues rocka, heavy metala i glam metala, ali i spektakularnim koncertima, skandalima i tučama. Mnoge generacije su odrastale uz rok himne poput Sweet Child Of Mine, November Rain, Paradise City, Knockin’ on Heaven’s Door, Don’t Cry ili Welcome to The Jungle.

U aprilu 2012. Guns N’ Roses bit će primljeni u Rokenrol hol slavnih, ispisujući tako najznačajnije stranice svjetske rok baštine.

"Kao jedan od simbola osamdesetih godina, Gunsi su vratili interes za rok muziku kod najšire publike u vrijeme prevlasti elektro i dens-popa, osavremenjavajući njen originalni hedonistički bunt i prevodeći ga na ponašanje i jezik razumljiv novim generacijama“, objašnjava menadžer Main Stagea Exit festivala, Dragan Ambrozić.

"Sa jedne strane zavidno sviračko umijeće, a sa druge ispadi i ekscesi kao u najboljim danima klasičnih putujućih rok cirkusa, The Rolling Stonesa ili Led Zeppelina, bili su pokazatelj da su Guns N’ Roses mislili od početka ozbiljno, kad su obećavali da će dovesti u pitanje svaki status quo. Dugo prije njih nije bilo novog, dobrog i istovremeno tako nestabilnog benda, koji je sa uspjehom pravio i prodavao platinaste ploče, a da je i dalje zvučao uvjerljivo odmetnički...“

Guns N’ Roses su u intervjuu za NME u januaru ove godine najavili da im je sedmi po redu studijski album prioritet, kao i da imaju tonu novog materijala, tako da na Exitu možemo očekivati premijerno izvođenje novih hitova. Svi prethodni albumi Gansa prodati su u više miliona primjeraka, dostižući platinaste tiraže i sjajne uspjehe na top listama širom svijeta.

Svoj nastup na ovogodišnjem Exit festivalu koji će se održati od 12. do 15. jula već su potvrdili legendarni New Order, moćni Gossip, rock and roll atrakcija Wolfmother, world music senzacija Buraka Som Sistema, dok na Dance Areni nastupaju Richie Hawtin, Miss Kittin, Art Department, Maceo Plex, kao i članovi Cadenza etikete, Luciano, Reboot Live, Kenny Larkin, Robert Dietz i Maayan Nidam.

Ulaznice za Exit koji će se održati od 12. do 15. jula 2012. su u prodaji. Više informacija o ulaznicama i prodajnim mjestima možete pronaći na www.exitfest.org.