Muzika
0

Grupa "Elemental" u sarajevskom kazino klubu "Coloseum"

FENA
Grupa "Elemental", sve popularniji predstavnici hrvatske hip hop scene, 28. oktobra će gostovati u sarajevskom klubu "Coloseum".

Grupa djeluje od 1998. godine, kada su se okupili kao trio, da bi 2003. godine nakon "kadrovskih promjena", u bend uveli instrumentaliste koji danas djeluju kao ravnopravni članovi benda. "Elemental" sada djeluje u sedmočlanoj postavi.

Bend je 2000. godine objavio demo/debut album "Moj, Njegov i Njen Svijet" za malu zagrebačku izdavačku kuću "KondorComm".

Ubrzo nakon objavljivanja ovog debija okupljaju prateći bend te većinom nastupaju bez matrica, iako ne odustaju ni od tradicionalnog hip-hop pristupa, bez benda - samo s DJ-em.

Sa drugim albumom, objavljenim 2002. godine, nastojali su se još više približiti živoj svirci, a na albumu su im gostovali mnogi eminentni hrvatski instrumentalisti, uglavnom jazz orijentacije (Mario Igrec na gitari / grupa Cubismo, Josip Grah na trubi /bend Josipe Lisac, Matija Dedić, Tihomir Novak na kontrabasu / Zagrebačka Filharmonija, izvrsni bossa nova sastav Quartet Sensitive). Vokalno su pripomogli i razni hip-hop izvođači (Tram11, Bizzo iz Bolesne Braće, Špica, One II Many).

"Elemental" sačinjavaju Shot i Remi kao Mcji i glazbenici Erol Zejnilović (gitara), Tino Baričić (bubnjevi), Marijo Bilić (bas), Dinko Janković (klavijature) i Meri Salkić (backvocal). U ovom sastavu objavljuju album "Male stvari" 2004. godine.

Nakon izdavanja albuma zbog brojnih obaveza, Dinko je morao napustiti band i njegovo mjesto je zauzeo Davor Zanoški.

"Elemental" prvenstveno nastoje zadržati osnovnu jezgru muzike unutar hip hop obrazaca, ali u njihovim podlogama jasno se ocrtavaju utjecaji jazza, soula, funka, i reggea.

Album "Male stvari" je više nego uspješno najavljen singlovima 'Napokon!' i 'Romantika' koji su zauzeli vodeće pozicije hrvatskih top lista pa i šire.