Muzika
0

Grupa Dubioza Kolektiv i BH Radio 1 na Evropskoj sceni

NINA
Grupi Dubioza Kolektiv pripada zadovoljstvo da se predstavi na Festivalu EUROSONIC koji će se ove sedmice održati u holandskom gradu Groningenu.

Suorganizator festivala je EBU - Evropska unija za radiodifuziju, a organizator nastupa ove sarajevske grupe je Javni radiotelevizijski servis BiH - BH Radio 1. Koncert Dubioza Kolektiva planiran je za četvrtak 13.01. u 23,45 u dvorani Simplon u Groningenu.

Eurosonic je jedan od najvažnijih "showcase" festivala u Zapadnoj Evropi. Osim mnogobrojne publike, ovaj trodnevni događaj koji se održava u sklopu godišnjeg seminara muzičke industrije zemalja Beneluxa "Nordeslaag", posjećuju koncertni agenti, menadžeri i drugi sudionici u muzičkom biznisu. Na taj način stiču uvid u aktuelnu muzičku ponudu cijele Evrope, te na licu mjesta vrše dogovore o budućoj saradnji. Zanimljivo je izdvojiti da su prošle godine na ovom festivalu, između ostalih, nastupile grupe Seeed i Franz Ferdinand.

O tome kako je došlo do suradnje između Dubioze Kolektiva i Javnog RTV Servisa, Vesna Andree Zaimović, muzička urednica BH Radija 1 kaže: "Strogi kriteriji ovog festivala i činjenica da se održava u sklopu Nordeslaag-a nalažu da se na njemu mogu pojaviti samo oni pojedinci ili grupe koji su do sada imali međunarodno iskustvo i koji svojim kvalitetom zaslužuju da uđu na Evropsku scenu. Prošle nas je godine predstavljao Adi Lukovac, a za ovu smo kandidirali sarajevsku grupu Dubioza Kolektiv. Prijedlog smo bazirali na stručnoj procjeni da se radi o muzičarima koji su izgradili vrlo osoben i upečatljiv stil koji spaja suvremene tokove urbane muzike sa elementima bosanskohercegovačke tradicije i jakim autorskim tekstovima. Pri tome pomenutu grupu odlikuje pouzdanost prilikom živih scenskih nastupa. Drago nam je da je organizator Festivala je prihvatio naš prijedlog."

Vedran Mujagić, basista grupe o ovom nastupu kaže: "Pružila nam se da predstavimo bosanskohercegovačku muzičku scenu. Bitno je reći da na ovom festivalu neće nastupiti niko drugi iz zemalja bivše Jugoslavije. Od tranzicijskih zemalja tu će biti predstavnici Rusije, Slovačke, Mađarske i Poljske, a sve ostale grupe pripadaju zemljama zapadne Evrope. Zato je za nas ovaj nastup posebno značajan. Nadamo se da ćemo skrenuti pažnju na sebe i ostvariti korisne kontakte."

Značajno je napomenuti da će se koncert Dubioze snimati i emitirati na svim radio stanicama koje su, kao i BH Radio 1, članice EBU-a. Pored toga, BHT 1 će o boravku ove grupe u Holandiji snimiti dokumentarni film, koji će biti prikazan nakon povratka.

Osim Javnog RTV Servisa BiH, nastup grupe Dubioza Kolektiv na festivalu Eurosonic finansijski će podržati BIHAMK i Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo.