Granada posvetila trg Joeu Strummeru

Klix.ba
21.5.2013. u 16:02
18
0
Granada posvetila trg Joeu Strummeru
18
Granada posvetila trg Joeu Strummeru
Maleni trg, nasuprot veličanstvenom kompleksu Alhambre u španskom gradu Granadi, dobio je ime Placeta Joe Strummer, po legendarnom frontmenu punk benda The Clash.
Sa svojim bijelim zidovima, crvenkastim pijeskom, borovim česmama i pogledom na Sierra Nevadu, trg je na otvaranje privukao veliki broj ljudi i sve je odjekivalo Strummerovim hitovima, poput "Spanish Bombs" i "London Calling", koje su svirali španski i britanski muzičari. Također su došli i Strummerova porodica i brojni prijatelji.

"On je mnogo volio ovaj grad. Za mene je on bio poput duhovnog brata", izjavila je Esperanza Romero, čija je porodica dovela Strummera u Granadu, koja će mu kasnije postati jedan od omiljenih gradova.

Romero i Strummer živjeli su zajedno u Londonu, dok se on borio da se afirmiše kao muzičar, a njena sestra Paloma bila je Strummerova djevojka. Iz njihovih priča rodio se Strummerov interes za gradom u kojem je njihov brat Fernando studirao – Granadom.

"Bio je samo još jedan u nizu sličnih, ali veoma karizmatičan. Uvijek je imao vremena za ljude i bio je veoma srdačan i pristupačan", rekla je Romero.

Španci su ga upoznali sa kulturom južne Andaluzije i radom najvećeg pjesnika Granade, Federica Garcije Lorce. Strummer je kasnije i Lorcu i Granadu ubacio u svoju pjesmu iz 1979. godine, "Spanish Bombs", sa albuma "London Calling". Jednom je čak pokušao iskopati Lorcin grob. "Bio je veoma zainteresovan za bilo šta što ima veze sa slobodom i revolucijom", navela je Romero.

Nakon što se The Clash počeo raspadati 1983., Strummer je potražio utočište u Granadi. Trebalo je vremena da lokalno stanovništvo shvati da među njima živi i planetarno slavni muzičar.

"Prvo sam mislio da je neki pijanac. Imao je neku svesku sa sobom i pokazao mi je pjesme na engleskom", ispričao je José Ignacio Lapido, čiji je punk-rock bend 091 Strummer producirao.

Kampanja na Facebooku da se gradski trg nazove po Strummeru počela je još prošle godine, a ispostavilo se da u konzervativnom gradskom vijeću u Granadi još ima fanova The Clasha. Kako je kampanja stigla i do lokalnih novina, tako su socijalisti napravili prijedlog za koji su svi glasali.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: