Muzika
0

Grammy za životno dijelo velikanima rocka

FENA
The Doors
The Doors
Na svečanoj ceremoniji dodjele "Grammy" nagrada legendarni rock-bendovi "The Doors" i "Grateful Dead" dobit će sljedeće godine "Grammy" za životno djelo, uz jazz-saksofonistu Ornettea Colemana i pokojnu opernu pjevačicu Mariju Callas.

Osim njih, nagrade će dobiti i Joan Baez, soul velikani Booker T. & MG's, te pokojni country muzičar Bob Wills, a nagrade će im biti uručene na svečanosti u Los Angelesu 11. februara.

Od ovogodišnjih počasnih dobitnika, "Grammy" su dobili jedino Booker T. & MG's 1995. Gitarist skupine Steve Cropper osvojio je tu nagradu 1969. zajedno s Otisom Reddingom za (Sittin' on) "The Dock of the Bay".

Sedamdesetšestogodišnji Coleman osvojio je prvu nominaciju za "Grammy" u karijeri za prvi album nakon deset godina. Joan Baez nominirana je šest puta, ali nikad nije dobila nagradu.

Ipak, za neke od dobitnika nagrade stižu prekasno. Pjevač The Doorsa Jim Morrison umro je 1971., Jerry Garcia iz Grateful Deada 1995., Maria Callas 1977., a Wills 1975. Iste godine umro je i bubnjar Booker T & MG'sa Al Jackson Jr., kojega je ubio nepoznati napadač u njegovu domu u Memphisu.