Folkeri nisu dobrodošli
266

Gradonačelnik Osijeka zabranio "cajke" nakon najave da će koncert iz Pule biti u tom gradu

N. O.
Ivan Radić (Foto: Facebook)
Ivan Radić (Foto: Facebook)
Nakon što je jučerašnja vijest da je gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio održavanje koncerta folk pjevača u ovom gradu, objavljeno je da će biti premješten u Osijek. Međutim, i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić rekao je "ne" uz poruku da apsolutno podržava kolegu iz Pule.
Sporni koncert "cajki" bio je zakazan za 25. mart, a u Domu sportova u Puli trebali su nastupiti Duško Kuliš, Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta i Zorana Mićanović. Međutim, gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio je njegovo održavanje.

Organizatori su u saopštenju za javnost poručili da izražavaju neizmjerno žaljenje što jedna vesela i tradicionalna zabavna, estradna priča morala dobiti ovakav epilog. Također, naveli su i da je direktor dvorane u kojoj se trebao održati koncert dobio poziv od "bijesnog" gradonačelnika koji je poručio da ne želi "srpsko smeće" u svom gradu.

Srbijanska pjevačica Ana Bekuta, koja je trebala nastupiti u Puli, odgovorila je gradonačelniku Pule napisavši da "smeće" kako karakterišu njihovu muziku "nema naciju" poručivši da se vide u Osijeku koji je trebao biti zamjenska lokacija za koncert.

Međutim, folk pjevačima iz susjedne Srbije na put je stao i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić. Radić je na svom Facebook profilu poručio da se "koncert koji je postao predmet rasprave neće održati u gradskom prostoru Osijeka".

"Osijek je srednjoevropski grad koji ima naglašenu evropsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog ljeta kulture koja dokazuje kako kultura i umjetnost savršeno pristaju gradu na Dravi. Osijek je također grad koncerata, zabave i druženja. Iako nisam mislio kako će se u prioritetima koje dnevno obavljam naći i pitanje ko će unajmiti dvoranu za koncerte, neke granice treba postaviti", započeo je svoju objavu Radić.

[KONCERT KOJI JE POSTAO PREDMET RASPRAVE NEĆE SE ODRŽATI U GRADSKOM PROSTORU OSIJEKA]Osijek je srednjoeuropski grad...

Posted by Ivan Radić on Thursday, February 23, 2023
"S obzirom na to identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva 'promocija' zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam. Ne želim utjecati na to šta će ko privatno slušati, ali smatram kako treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru. Taj sadržaj treba biti usklađen s vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti", poručio je gradonačelnik.

Napomenuo je da apsolutno podržava reakciju kolege gradonačelnika Pule, kao i da je svjestan da "ova odluka otvara rasprave kako donositi odluke šta dozvoliti, a šta ne, kako u tim odlukama izbjeći subjektivni utjecaj osobnih afiniteta i slično".

"Zaključno, koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka. Motiviran ovom situacijom, svom timu dat ću u zadatak da promisle o kriterijima kojima će se u budućnosti voditi prilikom dogovora sadržaja u javnom prostoru, a koji će biti usklađen s vizijom moderne, urbane srednjoevropske metropole koju gradimo", poručio je na kraju Radić.