Muzika
103

Goraždanska Rock škola priprema humanitarni koncert

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goraždanska Rock škola upisala je drugu generaciju polaznika. Osnovana je s ciljem da mladi dobiju priliku da kvalitetnije popune vrijeme, ali i svoju kreativnost izraze kroz muziku. Ideja se pokazala odličnom i mladi su je prihvatili odupirući se na taj način izazovima komercijalizma i kiča.

"Od Nove godine počeli smo upis druge generacije rock školaraca, tako da već sad imamo dvije generacije koje djeluju i koje se druže. Kao što je prva generacija imala svoj završni ispit, koncert, nastupom na Elza Festu i ove godine će građani imati priliku pogledati i poslušati nove muzičke performanse mladih ljudi. Tako da uvijek jedan ciklus zaokružimo zajedničkim koncertom. Želja nam je da oživimo i obogatimo muzičku scenu u gradu i nastavimo tradiciju koju su započeli bendovi kao što su Zona Isključenja, Laka, Defile Zvuka, Kontrapunkt, Kuda i Oratorij i drugi u našem gradu", kaže Arman Bešlija, koordinator škole.

Stariji se sjećaju da su sve dobre vibracije u Goraždu krenule iz prostorija u kojima danas djeluje Rock škola Goražde. Tadašnji Art klub i današnja Rock škola imaju istu namjeru, njegovati kulturu i afirmisati rock muziku kao tradiciju u gradu na Drini, na kojoj se u posljednje vrijeme u najezdi kiča 'pohvatala prašina'.

Nova generacija polaznika rock škole iam više od 30 članova koji uče pjevati te svirati bas, bubanj i ritam gitaru. Veliku podršku školi bi mogli pružiti donatori u smislu nabavke instrumenata, smatra Bešlija.

"Imamo različite sekcije osnovnih instrumenata, kao što su gitara, bass, bubanj. Nadamo se da ćemo proširiti sekcije s obzirom na potrebe. Sa mladima, uglavnom rade osobe koje imaju iskustva i koje žele prenijeti svoje znanje mlađim generacijama", pojašnjava Bešlija.

Članovi Rock škole imaju priliku i da učestvuju u mnogim aktivnostima izvan Goražda. Jedna takva pružena im je i u okviru radionica SFF-a, što je rezultiralo saradnjom sa OK festom na Tjentištu, koji izrasta u veliki festival gdje se pruža prilika i mladima iz Rock škole Goražde da nastupaju rame uz rame sa velikim zvijezdama kao što su Kultur šok i drugi poznati i priznati bendovi u svjetskim okvirima.

U međuvremenu ovi mladi ljudi pripremaju i humanitarni koncert koji će za njih biti i svojevrstan ispit pred publikom. Iz Rock škole pozvali su sve građane da podrže humanitarni koncert koji će organizovati Rock škola Goražde, zajedno sa Asocijacijom srednjoškolaca u BiH – Lokalni tim i No Hate – Lokalni tim Goražde, u Velikoj Sali Centra za kulturu, a koji je planiran 13. februara 2016. u 20 sati povodom “Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka”.