Muzika
458

Goran Karan: Svojim pjesmama želim skinuti prašinu sa srca ljudi

Piše: A. Kendić
Uz pratnju benda "Vagabundo" poznati hrvatski pjevač, muzičar i kompozitor Goran Karan večeras je u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli održao sjajan koncert. Nastup pred tuzlanskom publikom počeo je numerom "Lipa si, lipa" kojom je izmamio ovacije prisutnih.

Brojni posjetitelji imali su priliku uživati u poznatim hitovima, ali i opernim arijama koje je ovaj vrsni muzičar izvodio na sebi svojstven način, iskazujući još jednom nevjerovatne glasovne kvalitete.

Da je riječ o muzičaru koji je rado viđen gost u ovom gradu govori i činjenica da je sala tuzlanskog BKC-a bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Tuzlanski koncert iskoristili smo kao priliku za razgovor sa ovim vrsnim muzičarem, koji je za Klix.ba govorio o sada već minulom nastupu, svojoj dvije decenije dugoj solo karijeri, knjizi koja bi trebala ugledati svjetlost dana, ali i saradnji sa svima dobro znanim Kemalom Montenom koji nas je, nažalost, napustio prije nešto više od godinu dana.

Karan je na početku našeg razgovora kazao da mu je nastup pred tuzlanskom publikom od izuzetnog značaja.

"Dosad nikad u Tuzli nisam bio sa svojim bendom. Uvijek sam imao nekakve goste i uvijek sam nastupao s nekom prigodom - otvaranje trgovačkog centra i slične aktivnosti koje nisu adresirane na ljude koji vole moje pjesme. Bogu hvala, nakon dužih pregovora večeras smo ovdje i posebno se radujem ovom koncertu, jer je ovo prilika, ne da ispravimo vjekovnu nepravdu, nego da nadoknadimo propušteno", kazao je Karan te dodao da vezu sa Tuzlacima ima od 1996. godine.

Tumač za ljubav

Kako kaže, svojom specifičnim glasom, jedinstvenom muzikom i stihovima kod publike želi probuditi ono što u njihovim srcima zasigurno već i postoji, a to je da se sjete da vole.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Ovo čime se bavim je na jedan način služba, kao što je i svaka druga djelatnost na ovom svijetu. Kad voliš sve je lakše postići. Ako nekoga voliš onda imaš jedan veći nivo postojanja. Mene su zapale te otvorene i emocionalne pjesme i zbog toga sam Bogu zahvalan. Naravno, postoje pjesme za svaku situaciju i razlog, ali nekako je ispalo da sam ja taj dalmatinski, odnosno mediteranski tumač za ljubav. Sve u svemu, tu sam da se ljubav malo probudi i da se skine prašina sa srca", pojasnio je Karan.

Ovaj muzičar poznat je i kao osoba koja emocije najbolje prenosi pjesmama.

"Ja malo kasnim u razvoju, jer sam sa 34 godine bio najbolji debitant na Splitskom festivalu, ali to je obilježje muškog svijeta. Međutim sve što sam ikada zaželio više mi se, nego manje, ostvarilo, tako da sam ispao i tumač emocionalnih pjesama što je dobra kontradikcija grubom licu i dugoj kosi. Upravo zbog toga ne moram puno pričati o emocijama, jer ih najbolje prenosim pjesmom", nastavio je Karan.

Na upit koliko današnje vrijeme, okruženje i način života utiču na muziku, Karan kaže da u cijeloj "šumi" površnih zadovoljstava ipak ima veoma kvalitetnih stvari.

"Danas je velika mogućnost izbora. Nekada je trebalo rezervisati ploču koja te zanima, a danas nam treba digitalni kišobran za odbranu od viška informacija. Svaka generacija nosi svoj način izražavanja. Siguran sam da su se naši roditelji užasavali na nas, a njihovi na njih... Desi se da i mene danas taknu neke pjesme koje su jezik jedne generacije kojoj ja svojim duhom ne pripadam, ali nemam ništa protiv toga da sluša ko šta hoće, jer to je demokratija", objašnjava.

Publici pruža ono što joj treba

Ovaj 52-godišnjak karijeru je počeo pjevajući u nekoliko različitih rock bendova, u svakom ostavljajući vlastiti, prepoznatljiv muzički pečat.

Solo karijeri odlučio se prepustiti krajem 1996. godine koja mu je, kako ističe, donijela mnogo lijepih i nezaboravnih stvari.

"Sad se sjajno osjećam jer sam doživio mnogo stvari za koje nisam znao ni da postoje. S jedne strane sam veoma zahvalan, a s druge pokušavam održati poriv da se ide dalje, jer, mislim da je osnovna stvar održavati svoju razinu interesovanja u smislu da se događa ono što se živi punim srcem i plućima. Ovo čime se bavim je počelo kao ljubav, pa je preraslo u posao, ali ljubav nije prestala što je najvažnije. Ljubav i posao su na početku i kraju. Sve ovo čime se bavim sastoji se od puno dijelova - pisanja muzike i tekstova, aranžiranja, ali i mjuzikla koji je divna situacija", kazao je Karan naglasivši da pokušava živjeti u jednoj ravni u kojoj je s jedne strane roditelj, voli i voljen je, a s druge je profesionalac koji publici pruža ono što joj treba.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Oriđinal" - zbir životnih iskustava

Svojim stihovima i notama Karan je još prije blizu 30 godina našao put do poklonika svoje muzike, a sva iskustva koje je na muzičkom putu prikupio podijelit će u svojoj knjizi pod nazivom "Oriđinal", gdje uz svoja donosi i iskustva njemu dragih i cijenjenih kolega.

"U ovoj knjizi ima jako puno razgovora (novinarskih intervjua, op.a.) koje sam vodio sa svojim vrhunskim kolegama, autorima, o tajnama i dubinama posla - odakle dolaze njihove pjesme, na koji način sebe potiču ali i na koji način rješavaju situacije u kojima im slučajno zapne i slično. Ima dovoljno materijala za objavljivanje knjige, ali sam u jednom trenutku shvatio da će se se još nešto dogoditi što treba biti u toj knjizi, međutim još uvijek ne znam šta je to", istakao je Karan.

Osvrnuo se i na specifičan naziv knjige.

"Knjiga nosi naziv po jednom lagano pogrdnom izrazu u Splitu, a koji se koristi za osobu koja se ponaša malo drugačije u odnosu na sredinu u kojoj se nalazi, a koja opet svojim ponašanjem zabavlja okolinu. To je faza koju svako ko ima 'svoje ja' treba proći u životu. Ako želiš nešto postati, dok to ne postaneš i dok to publika eksterno ne prihvati, predmet si šala i pošalica", pojasnio je Karan.

Posebna sjećanja na Montena

Tokom svoje karijere Karan je ostvario saradnju sa brojnim muzičarima, a među njima je i Kemal Monteno za kojeg ga vežu posebna sjećanja.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Kemo je bio samo takva pjevačina. Posebno mi je drago što smo saradnju ostvarili preko našeg zajedničkog producenta, prijatelja i vrhunskog muzičara Nikše Bratoša. Sjećam se da smo svirali u Šibeniku. Saradnja sa Kemom, kao i Arsenom Dedićem predstavlja jednu vrstu unapređenja, kao kada dobijate činove, odnosno zvjezdice za svaku saradnju sa osobama kao što su oni", naglašava Karan.

Na kraju našeg razgovora poznati hrvatski pjevač, muzičar i kompozitor Goran Karan je poručio da u njemu stoji još mnogo pjesama i muzike koji trebaju ugledati svjetlost dana, kao i projekata koji će ispuniti srca njegove publike.