Hrvatski muzičar
0

Goran Karan: Sarajevo je referentna tačka mog života

Piše: El. B.
Goran Karan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Goran Karan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Splitskom muzičaru i kantautoru Goranu Karanu Sarajevo je česta destinacija. Ovih dana je u glavnom gradu BiH boravio zbog koncerta Jasne Gospić "Muzici s ljubavlju" i tom prilikom govorio je za Klix.ba o Sarajevu, muzici i novim projektima na kojima radi.

Na početku razgovora Goran nam objašnjava kako najviše voli doći dan prije nastupa da bi se uspio odmoriti, ali i nešto vidjeti u gradu u kojem nastupa. Za Sarajevo, koje je pratilo njegovo muzičko odrastanje, vežu ga brojne uspomene i rado se prisjetio kraja osamdesetih godina prošlog vijeka kada je u sklopu radnih akcija dolazio u glavni grad BiH.

"To je bilo strašno, zamisli sredinom ljeta s mora dolaziš na Igman i Bjelašnicu kopati i raditi. Ali to je bilo doba kada je bilo moderno graditi. Nakon toga su došle godine kada se nekome nije svidjelo šta smo radili pa se to rušilo. U tome nisam sudjelovao", rekao je Goran.

Jasnu Gospić, čiji je večerašnji gost, upoznao je prvenstveno kao pjevačicu i ističe da mu je drago što je imao priliku raditi s njom, ali i da mu je čast nastupiti na Dan grada Sarajeva.

"Na jednom mom koncertu u Pragu bila je i Jasna i rekla mi je da planira napraviti album dueta s pjevačima iz Jugoregije (tako zovem ovo što je nekad bila Jugoslavija, a danas zovu regijom). Razgovarali smo, pokazao sam joj pjesmu 'Ljubav miriše' koja ima nešto sevdišasto i to je bilo to", rekao je.

"Naša bila štorija"

Trenutno je okupiran mjuziklom "Naša bila štorija" čija će promocija biti održana 21. aprila u Splitu, a koji je rezultat devetogodišnjeg rada s Nenadom Ninčevićem.

"'Naša bila štorija' mi je autorski strahovito bitna jer smo Neno Ninčević i ja napisali svih 16 pjesama koje pjeva vrhunska splitska ekipa. Mi zajedno imamo stotinjak hitova ali ćemo svirati samo te nove. Na koncertu u sarajevskom Coloseumu 15. aprila pokušat ću unaprijed dočarati 'Našu bilu štoriju' jer mene svrbe te nove pjesme", rekao je.

Dodaje da su mu bitne reakcije Sarajlija, jer upravo oni pokažu koliko srca ima u tim pjesmama.

"Sarajlije reagiraju jer imaju otvoren stav koji cijeni talent i koji je na kraju krajeva navikao na talent i ima svjetske standarde. U Sarajevu smo imali uspješan niz eksperimenata i sada me zanima kako transplantirati 'Našu bilu štoriju'. Sarajevo je referentna tačka mog života", rekao je.

[VSLIKA]3[/VSLIKA]

"Split najviše liči na Sarajevo. Svaka ulica ima vrhunskog pjevača, svjetskog prvaka u dotičnoj disciplini, naučnika ili ljepoticu i nemaš ti tu šta pokazivati. Grad je sam po sebi zvijezda i to je dobra perspektiva da te malo spusti na zemlju ako ti je već glava u oblacima", rekao je.

Najvažnije su emocije

Energije mu ne fali, kao ni inspiracije. Naglašava da su odnosi s ljudima i emocije najbitnije na svijetu i da ga to održava.

"Neki ljudi pjevaju o politici i ekonomiji što su stvarno bitne stvari, ali ja sam za to glup. Upustio sam se u ljubavne i ljubavničke pjesme. Ljubavne imaju problem jer nešto se tu dogodilo, a ljubavničke su veoma entuzijastične i ne vide moguće probleme. Tu i tamo bude koja zavičajno-prirodoslovna pjesma", rekao je Goran.

Kaže da ga politika zanima onoliko koliko mora znati o politici zemlje za koju mora imati vizu da bi mogao preći granicu.

"Srećom, još uvijek nisu izmislili situaciju gdje pjesme moraju imati vizu jer ono o čemu ja hoću pjevati i govoriti su tačke na kojima se zajedno moramo naći. Obožavam razlike u jedinstvenosti, to je meni super. Nekad se ta naša ekonomsko-politička situacija distorzira i krivo protumači a sve je na kraju pitanje srca", zaključio je Goran.