Nakon brojnih kritika
34

Goran Bregović neće održati koncert u Ankari 11. jula, organizatori promijenili datum

D. J.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Koncert Gorana Bregovića, koji je trebao biti održan u Ankari 11. jula, na 29. godišnjicu genocida u Srebrenici, je pomjeren.

Naime, kako se jasno vidi na stranici za prodaju karata, koncert će se ipak održati 7. jula.

Organizatori nisu naveli zašto je datum koncerta promijenjen.

Podsjećamo, nakon što je prvotno Bregovićev koncert u Ankari bio najavljen za 11. juli, iz Udruženja Bošnjakinja iz Turske Zambak odlučili su reagovati te su podsjetili na činjenicu da je Ratko Mladić, koji je doživotno osuđen zbog genocida u Srebrenici, između ostalog rekao kako je vrijeme da se "osvete Turcima". U samo sedam dana je ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka.

Također su napomenuli da je Međunarodni sud u Hagu naveo da su u Srebrenici počinjeni najveći ratni zločini u Evropi od Drugog svjetskog rata. Ratko Mladić i Radovan Karadžić proglašeni su krivima za genocid.

"Goran Bregović je u intervjuima izrazio simpatije i ljubav prema izvršitelju genocida Radovanu Karadžiću. S bolom smo primili vijest da će Bregovićev koncert biti održan 11. jula 2024. godine, na 29. godišnjicu genocida u Srebrenici, na Oran Open Air Stageu u Ankari. Neprihvatljivo je da se ovakav događaj održi na ovako težak dan za Bošnjake. Vjerujemo i nadamo se da nijedna zvanična niti privatna institucija, osoba ili grupa u Turskoj ne bi svjesno postala oruđe za ovo", napisali su te pozvali odgovorne da reaguju.

Brojni pratitelji Udruženja su im pružili podršku, a čini se da je ova reakcija urodila plodom te je datum koncerta promijenjen.