Muzika
8

Goran Bare za Mostar Summer Fest: Pokušavam svojim djelima i radom pokazati da sam dobro biće

Klix.ba
Goran Bare
Goran Bare
Legendarni Goran Bare naprosto nikada ne može zakazati, pogotovo kada su intervjui posrijedi. Naravno da je tako bilo i ovaj put: odgovori bez dlake na jeziku jer kod njega ne postoji lista zabranjenih tema, nepodesnih pitanja i riječi koje nisu za javnost. Razgovor koji je vodio sa Milenkom Margetom bio je na momente flegmatičan, na one druge ekstatičan, nepredvidljiv i uzbudljiv.

Bare je svojoj publici uvijek pružao odlične svirke i brutalnu iskrenost pa je tako i nama obećao da će njegov nastup na Mostar Summer Festu biti presjek najboljeg što je dosada stvorio, esencijalan.

Na pitanje koliko je Bare pedesetogodišnjak zreliji od Bareta tridesetogodišnjaka, kazao je: "Ma sve je u redu. Mudriji sam, zreliji... i tako dalje".

Iako javnost uveliko smatra da je veoma nepristupačan i neprestano namrgođen, zapravo je istina da je zahvalan sagovornik: ne libi se otvoreno kazati šta misli.

Bare ističe da se ne pokušava nositi sa predrasudama javnosti.

"Pokušavam svojim djelima i radom pokazati da sam dobro biće", objašnjava.

Nedavno su umrli Lemmy i Bowie, a Bare kaže da je smrt dio života, kao i rođenje, te da nema problema s tim.

"Svi muzičari koje volim su za mene vječno živi", poručuje.

Sarađivao je sa SDP-om u njihovoj predizbornoj kampanji, pa i požalio što ih je podržao. Upitan postoji li ikakva šansa da se opet nekada prikloni nekoj političkoj opciji, odgovara: "Jedino ako se na obzoru pojavi neko pozitivan, human i sposoban, taj može očekivati moju podršku. Za sada na obzoru nema nikoga".

Komentarišući izbjegličku krizu koja je proteklih mjeseci u fokusu i hrvatske javnostim, Bare je kazao da je nastao opći haos kojeg Evropa tek sad polako počinje biti svjesna.

"Cijeli svijet je skrenuo na krivi kolosijek. Sve je počelo s jačanjem liberalnog kapitalizma, tj. kultom celebrityja i opčinjenosti tzv. 'malih ljudi' bogatima i slavnima", smatra on.

Nakon super uspješnih "Teških boja" ove godine bi trebale izaći "Nuspojave". Bare je kazao da publika može očekivati "jednostavno novi album", dok on od publike očekuje da budu kao što su dosad bili.

Na pitanje šta se može od njega očekivati na Mostar Summer Festu i kakav će repertoar svirati Mostarcima, Bare je odgovorio: "U Mostaru možete očekivati rock 'n' roll koncert nabijen energijom i emocijama. Svirat ćemo sve najbolje što sam stvorio s Majkama, Plaćenicima, solo, i opet s Majkama. Očekuje vas essential Goran Bare koncert".