Posebna stranica
0

Google prognozira pobjednika Eurosonga

Sarajevo-x.com
Najpoznatiji servis za pretraživanje Interneta Google pokrenuo je posebnu stranicu posvećenu 55. takmičenju za najbolju pjesmu Evrovizije.
Bazirajući se na broju učitavanja Google prognozira popularnost svakog od učesnika ovog velikog takmičenja u svakoj od zemalja učesnica, te izračunava ukupni rezultat koji bi se dobio kad bi se glasanje održalo danas.

U trenutku pisanja ovog teksta vodi Njemica Lena sa 354 boda, a na prilično velikom odstojanju iza nje su Gruzijka Sofia Nizharadze sa 233 i Maltežanka Thea Garrett sa 119 bodova.

Naš Vukašin Brajić je na 33. mjestu sa šest bodova, dok su djevojke iz grupe Feminnem, koja predstavlja Hrvatsku na 20. poziciji sa 30 bodova.

Milan Stanković koji sa pjesmom "Ovo je Balkan" predstavlja Srbiju na 22. je mjestu i ima 19 bodova.

Ipak, Google podsjeća da će u konačnom glasanju sa 50 posto učestvovati glasovi stručnog žirija, te da se njihovi glasovi nikako ne mogu predvidjeti. Također je objašnjeno da, baš kao što nijedna zemlja ne može glasati za svog predstavnika, tako se ni u ukupnom rezultatu ne uračunavaju klikove iz zemlje iz koje pjevač ili grupa dolaze. To znači da pregledima Vukašinovih nastupa iz BiH ne možemo poboljšati njegov plasman na ovoj listi.

Podsjetimo da je Google prošle godine predvidio pobjedu Norvežanina Alexandera Rybaka na takmičenju u Moskvi.

Eurosong je sve popularniji na Internetu. Samo u toku ovog mjeseca sedam miliona video sniamaka pregledano je na oficijelnom kanalu takmičenja na YouTubeu.

Želite li se i sami uvjeriti u mogući plasman zemalja učesnica Eurosonga, možete to učiniti na web stranici www.google.com/eurovision.