Muzika
0

Godišnjica smrti Aljoše Buhe i Dražena Ričla - Zije

Sarajevo-x.com/Zeda
Na današnji dan, 1986. godine, u saobraćajnoj nesreći kod Jablanice smrtno su stradali Aljoša Buha i Dražen Ričil - Zijo, članovi grupe Crvena jabuka. Pored ove dvojice grupu su sačinjavali: Zlatko Arslanagić - Zlaja, Dražen Žerić - Žera i Darko Jelčić - Cunja. Do tada su postojale pjesme "Bježi kišo s prozora", "Dirlija" i "Sa tvojih usana", od tada više ništa nije bilo isto.

Sarajevska pop rock grupa, Crvena jabuka, osnovana je 1985. godine. Svoj prvi album nazvan također "Crvena jabuka" izdaju 1986. godine. Sa pjesmama poput "Dirlija" i "Bježi kišo s prozora", brzo stječu naklonost ljubitelja romantičarskog popa. Nakon izdavanja uspješnog albuma, kreću na svoju prvu turneju. Na koncert zakazan za 18. septembar bend nikada nije stigao. Na putu prema Mostaru kod Jablanice bend je imao saobraćajnu nesreću. U "fići" su su se vozili Aljoša Buha, Dražen Ričl i Zlatko Arslanagić. Aljoša je odmah podlegao zadobivenim ranama, a Zijo 13 dana nakon njega.

U čast i sjećanje na poginule drugove bend održava koncert u dvorani Skenderija 13. oktobra 1986. pod nazivom "Pjesma za Crvenu Jabuku". Na koncertu su nastupili sarajevski muzičari i grupe svih generacija. Nakon toga bend pravi pauzu.

Crvena jabuka je ipak imala uspješnu karijeru, ali nikada nisu imali onaj istinski šarm koji su nosili na početku, neki bi to nazvali duhom "sarajevske škole popa".