Ususret OK Festu
95

Goblini: Nismo se mnogo promijenili od početka, još smo ista "Deca iz komšiluka"

Piše: Lejla Kajić
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Nakon nešto više od dvije decenije postojanja, srbijanski bend Goblini i dalje svira istim žarom. Ovog ljeta svirat će na mnogim festivalima, a u julu će posjetiti i Tjentište gdje će dijeliti scenu sa mnogim drugim bendovima koji nastupaju na OK Festu.

Naziv ove energične grupe dolazi iz knjige o vilama i vilenjacima gdje se za Gobline kaže da na dobro uzvraćaju dobrim, a na loše lošim. Ekipa svira od 1992. godine, ali su od tada imali jednu pauzu, nakon čega su se ponovo sastali na sceni.

"Morali smo napraviti pauzu jer je Branko Golubović Golub otišao na misiju u Afganistan, ali smo i mi ostali taj period iskoristili da sredimo živote, osnujemo porodice...", započinju članovi benda Goblini dodavši kako je na početku plan bio da se nakon pauze okupe kako bi odsvirali nekoliko oproštajnih koncerata i na taj način se pozdravili s publikom. Ipak, odziv publike bio je prevelik i bilo ga je nemoguće ignorisati pa su momci iz benda odlučili da nastave aktivno svirati.

Početke benda opisali su u Golubovoj knjizi, kao i u dokumentarnom filmu koji je dostupan na njihovoj zvaničnoj stranici i Youtube kanalu. Svirali su tada, kažu, da pobjegnu od sveopćeg nereda koji je vladao oko njih. Rat i ludilo nisu ih spriječili da guraju svoju priču i ne pristaju na kompromise i ucjene. Probe i koncerti su uvijek bili bijeg od svega negativnog što je vladalo u svim aspektima života.

Dijapazon publike Goblina kreće od tinejdžera do starije ekipe od 50 godina. Svi oni u pjesmama pronalaze djeliće sebe ili neko razmišljanje s kojim se poistovjećuju. Goblini su na to veoma ponosni, tolika je razlika u godinama, a misli opet ostaju slične, ako ne i potpuno iste. Za njih je to najveća pobjeda.

"Mi se nismo mnogo promijenili od naših početaka, iako smo malo stariji, još smo ona ista djeca iz komšiluka", veselo otkrivaju.

Iako muziku i tekstove radi cijeli bend, Golub je najzaslužniji za finalni produkt svega. Ekipa mu da ideju, a on to sve stručno pretapa u tekst. Inspiracije im, kako kažu, nikad ne nedostaje jer se na našim prostorima ništa ne mijenja dugi niz godina.

"Neki tekstovi su reakcija i pobuna protiv sistema, dok su drugi veoma lični i stalno preispituju neke lične stavove i razmišljanja", kažu.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Energija benda je i danas ista kao i nekada, a žar koji je nastao u početku nije uspjela ugasiti pauza koju su morali napraviti. Tajna njihove održivosti na sceni jeste dobar sastav benda, ekipa koju svakodnevne obaveze ne mogu razdvojiti i koja savršeno funkcioniše kad god se sastave.

Svoju muziku ne prilagođavaju nikome, pjesme prave onako kako osjećaju i misle da trebaju. U njihovim godinama je, kažu, privilegija ništa ne morati.

"Vozimo svoj voz, ko hoće neka uskoči. Ko ne želi, neka iskoči", kratko komentarišu. Ipak, dodaju da se, prema njihovom mišljenju, od muzike ne može živjeti na našim prostorima. Može se uzeti solidan honorar, ali to je to. Svaki član benda pored muzičke karijere radi još nešto upravo radi te činjenice.

Gobline ćemo ove godine vidjeti na OK Festu. Ovo je njihov prvi nastup na ovom festivalu, a očekivanja su velika.

"Čuli smo da su tamo odlične svirke, publika fenomenalna, a ambijent divan. Jedva čekamo da se vidimo tamo. Publika od nas uvijek može da očekuje 110 posto. Mi uživamo da sviramo, dajemo sve od sebe i volimo kada nam publika 'vrati' energiju. Tek tada je to - to. Znamo da će biti fantastično", kažu.

Osim što se pripremaju za ljetne nastupe, ekipa je snimila novi album, te će novi materijal izvoditi na predstojećim koncertima.

Prate muzičku scenu i kažu kako su primijetili veliki broj dobrih novih bendova. Ističu da im je žao što je žanr rocka skinut iz medija i kako sama ta činjenica predstavlja veliki problem u predstavljanju mladih bendova široj javnosti.

"Neka se potrude istrajati, tome treba dati sve od sebe. Vrijeme uvijek pokaže da je to najisplativije", zaključili su članovi benda Goblini.