Sarajevski umjetnik
121

Gitarski virtuoz Mirza Redžepagić izdao je novi album pod nazivom "Cycles"

D. J.
Foto: Aida Redžepagić
Foto: Aida Redžepagić
Mirza Redžepagić, gitarista i kompozitor sa sarajevskom adresom, izdao je novi album pod nazivom "Cycles".

Ovaj album je rezultat njegovog muzičkog puta koji je započeo na Berklee College of Music u Valenciji, gdje je imao priliku da sarađuje sa muzičarima iz cijeloga svijeta, te ovaj album predstavlja posvetu univerzalnom jeziku muzike, promovišući raznolikost i jedinstvo kroz fuziju zvukova i kultura.

Vizuelni aspekt albuma jednako je impresivan, sa prepoznatljivim umjetničkim djelom "Par" renomiranog bosanskog grafičara Dževada Hoze (1938–2020) na naslovnici, te ovaj spoj muzičke vizije i likovne umjetnosti stvara višesenzorni doživljaj. Naslovnicu albuma dizajnirala je Ana Lukenda.

Album je nazvan "Cycles" jer podsjeća na putovanje kroz različite epohe i atmosfere, kroz muzičke krugove koji se povezuju, preklapaju i na kraju oblikuju cikluse koji su dio veće priče. Vođen neprekidnom znatiželjom i strašću za otkrivanjem novih stanja, ideja je slušaoce odvesti na muzička, duhovna, filozofska i svjetovna putovanja.

Sniman je od oktobra 2023. do februara 2024. u Španiji u studijima Berklee AKSS, Jazztone i El Spot, a izdat je za REKORD, novi muzički label iz Sarajeva. Produkciju potpisuje iransko-američka producentkinja Shabnam J. Kermani, miks Jesús Retamal iz Čilea, a mastering je radio Felipe Ribeiro Santos iz Brazila. Na albumu je sviralo 18 muzičara iz Španije, SAD-a, Pakistana, Jordana, Kolumbije, El Salvadora, Kipra i Brazila.

Album će biti predstavljen na turneji koja počinje sljedeće sedmice.

Kompozicije i muzički stil albuma

Album počinje flamencom, zbog kog je još 2015. otišao u Granadu na studije gitare. Prvi dio albuma posvećen je flamencu koji u kompozicijama “Salsavana”, “Ruzafa” i “Breeze of Delight” predstavlja u fusion stilu sa jazz progresijama i solima na saksofonu i klaviru koji preovladavaju afro-kubanskim frazama odsviranim od strane Santiaga Bertela na klaviru i Michaela Venture na saksofonu.

Drugi blok albuma, koji se tematski može nazvati orijentalnim, donosi emocionalne i tehnički inovativne izvedbe, poput "Letter to Eco" koja spaja flamenco stil taranta sa orijentalnim makamom. U kompleksnoj kompoziciji "Aman Aman Metheny" inspirisanoj muzikom velikog jazz gitariste Pat Methenyja, čuju se elementi mikrotonalnosti makama, ritmova Balkana, meditativnih klavirskih fraza u stilu Debussyja, distorzije prog rocka, pa sve do melizama indijske rage. U ovoj definitivno najdužoj kompoziciji na albumu čućemo čak 5 sola koje su sa Mirzom svirali i Imam Hamdani na električnoj gitari, Yousef Musharbash na klaviru, te prelijepi završni solo na lead-u koji je odsvirao Felipe Ribeiro Santos.

Nakon putovanja na istok, album se preko "Uspavanke za Sarajevo", napisane za dvije gitare i gudački kvartet, vraća "na zapad", odakle je i krenuo, obradom Mirzine omiljene jazz kompozicije "Waltz for Ruth" koju je komponovao kontrabasista Charlie Haden.

Po riječima Marc Casals Iglesiasa, španskog pisca: "Cycles" je album pun inspirativnih muzičkih pravaca, s nadom da će se u budućim ciklusima stopiti u jedinstvenu viziju gdje više neće biti flamenca, makamata, balkanskog, jazza ili drugih muzičkih žanrova, niti Istoka niti Zapada. Kao što persijski sufijski pjesnik i mistik Rumi, kog Mirza često citira kao inspiraciju, kaže: 'Svi smo mi isti, svi isti. Čeznemo da pronađemo svoj put natrag: natrag ka Jednome, natrag ka jedinom Jednom.'"