55. Internacionalno takmičenje
524

Gitarista Sanel Redžić najbolji u Tokiju

Klix.ba
Sanel Redžić
Sanel Redžić
Tuzlanski klasični gitarista Sanel Redžić osvojio je prvo mjesto na 55. Internacionalnom takmičenju gitare u Tokiju, jednom od najvećih i najprestižnijih gitarističkih takmičenja na svijetu.

Redžić je proglašen najboljim nakon troetapnog takmičenja u čijem finalu je učestvovalo šest gitarista iz Bosne i Hercegovine, Rusije, Francuske, Kanade, Kine i Ukrajine. Pobjednik je osim dvije skupocjene gitare osvojio turneju koja će naredne godine obuhvatiti 12 koncerata širom Japana, uključujući i nastupe u nekim od najvećih koncertnih sala ove zemlje. Ukupna vrijednost nagrade procjenjuje se na 50.000 eura.

"Vrlo sam sretan zbog pobjede i ovo mi je, za sada, najdraža nagrada jer su u istoriji ovog takmičenja pobjednici bili neka od najvećih imena gitare poput Kazuhita Yamashite, Scotta Tennanta, Aniella Desiderija i drugih", kazao je Redžić prije povratka iz Tokija.

Sanelu Redžiću je prvo mjesto osvojeno ovog vikenda u Japanu 25. nagrada sa međunarodnih takmičenja. Ovaj je gitarista nastupao u Europi, Aziji, Južnoj i Sjevernoj Americi, a svojim uspjesima nastavlja tradiciju uspješnih svjetskih gitarista tuzlanske muzičke škole i pedagoga Predraga Stankovića.

Redžić je 2006. godine, sa nepunih 17 godina za izdavačku kuću Gramofon iz Sarajeva snimio svoj prvi album koji je producirao Edin Zubčević. Album je objavljen naredne godine svjedočeći o iznimnom talentu mladog umjetnika.

Ovog "gitaristu impresivnog umijeća", kako ga je nazvao njemački magazin Jazzthetik nakon Gramofon Showcasea organiziranog još 2007. godine, i u narednoj godini očekuju brojni koncerti, poput nastupa u čuvenoj dvorani Concertgebouw u Amsterdamu krajem marta ili koncerta u nacionalnoj filharmoniji Ukrajine u Kijevu, zakazanog za 18. maj.