|

Gitarista Mirza Hatunić: Mladi odlaze, a ja uspješnu karijeru želim napraviti u BiH

Gitarista Mirza Hatunić: Mladi odlaze, a ja uspješnu karijeru želim napraviti u BiH
218
Piše: A. K.
26.11.2018. u 20:35
63
komentara
218

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Muzičke škole u Bosni i Hercegovini iznjedrile su veliki broj izuzetno kvalitetnih gitarista, a posebno su se istakli Sanel Redžić, Denis Azabagić i Dejan Ivanović koji su punili dvorane širom svijeta. Njima bi se, prema svemu sudeći, uskoro mogao pridružiti i 22-godišnji Mirza Hatunić kojem se predviđa svijetla budućnost.
Prije nekoliko dana Hatunić je predstavio spot za kompoziciju Serenata Espanola. Riječ je o prvom spotu ovakve vrste u Bosni i Hercegovini koji je nastao na osnovu izvedbe djela za klasičnu gitaru španskog kompozitora Joaquina Malatsa.

Svojevrsni muzički biserHatunić za Klix.ba kaže da je ovo djelo nastalo krajem 19. stoljeća, a specifično je po činjenici da predstavlja svojevrsni biser muzike za klasičnu gitaru, gdje izvođač može pokazati svoju muzikalnost i tehničke mogućnosti.

Ovaj mladi umjetnik gitaru je počeo svirati s devet godina, a svoje prve muzičke korake napravio je u Osnovnoj muzičkoj školi Novo Sarajevo PO Ilijaš. Obrazovanje je potom nastavio u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo na Odsjeku za gitaru, u klasi profesorice Belme Tuzović-Mujkić. Od 2015. godine student je Muzičke akademije u Sarajevu, gdje je trenutno završna godina na Odsjeku za gitaru u klasi profesora Đanija Šehua.

"Istinska ljubav prema gitari u meni se probudila kada mi je otac kupio CD na kojem se nalazila kolekcija španske muzike za gitaru, gdje su bile izvedbe majstora gitare kao što su Konrad Ragossnig, Paco de Lucia i Nicholas de Anglelis. Te izvedbe su ostavile poseban utisak na mene i odrazile se na moju karijeru i stil koji njegujem", kaže nam Hatunić.

Repertoar ovog mladog gitariste zasniva se na njemu primamljivim muzičkim djelima, bez obzira na to kojem žanru pripadale - od klasične pa sve do popularne muzike.

"Veoma sam zainteresiran za istraživanje različitih kultura i muzike kao što su balkanska, mediteranska, orijentalna i latino te njeno aranžiranje za gitaru", kaže Hatunić kojeg je šira publika imala priliku upoznati kroz dokumentarni film "Sredinom" posvećen Dini Merlinu te kratkometražno ostvarenje "Plačeš" u režiji Isabel Isaaccure iz Venecuele.


Kao učesnik federalnih takmičenja učenika i studenata muzike, kao solista ili dio nekog sastava, dosad je nekoliko puta nagrađivan, a svoja znanja i vještine dodatno je usavršavao kroz radionice s profesorima Sanelom Redžićem i Predragom Stankovićem.

Hatunić je jedan od najmlađih nastavnika gitare u našoj zemlji, a kako nam kaže, njegov rad se bazira prvenstveno na prenošenju ljubavi prema gitari na učenike te znanju koje je stekao ličnim iskustvom, što predstavlja temelje budućim gitaristima za nastavak školovanja.

Klasičnoj gitari pripada bolje mjestoStava je i da klasična gitara u BiH danas ne zauzima mjesto koje joj pripada.

"Potrebno je mnogo posla da klasična gitara bude na tom mjestu, ali isto tako mogu reći da su vidni pomaci u njenom statusu. Moj cilj je da promoviram klasičnu gitaru i da je približim mladima, a spot koji sam snimio je prvi za klasičnu muziku na klasičnoj gitari u BiH. Kao takav je historijski i možda prekretnica za buduće generacije da budu na sceni i pokažu da su i oni dio muzičkog stvaralaštva i scene u BiH", navodi Hatunić.

Smatra i da naša zemlja mora više stati iza svojih talentovanih umjetnika koji će promovirati državu u najboljem svjetlu, što je slučaj u drugim državama, ne samo u umjetnosti, već i u ostalim segmentima društva kao što su sport i nauka.

"S druge strane, razvoj tehnologije i društvenih mreža mladima otvaraju put ka samo promociji, što u prošlosti nije bilo moguće", kaže Hatunić koji smatra da BiH ignorantskim odnosom odbacuje mlade i talentirane ljude.

"Kao u svakom drugom poslu i umjetnici žele vidjeti da se njihov rad cijeni i podržava kroz državne institucije. Mladi ljudi odlaze na žalost svih nas, a siguran sam i na žalost države kroz nekoliko godina kada se vide posljedice takvog odnosa prema mladima", navodi Hatunić koji iza sebe ima i niz uspješnih solističkih koncerata.

Kada je riječ o budućnosti, sebe vidi u ulozi profesora gitare i muzičara koji će pokušati ostvariti svoje dječačke snove o velikim koncertnim dvoranama u kojima sa scene dijeli muziku s publikom koja uživa u njegovim izvedbama.

Ovaj mladi muzičar dosad je dobio nekoliko ponuda za odlazak u inozemstvo i nastavak svoje priče u dugoj sredini.

"Ali, ja sam neko ko voli BiH, volim ljude i način života ovdje. Porodica mi je ovdje i ne vidim svu sreću u karijeri i tom nekom materijalnom smislu. Tako da bih volio ostati u BiH, ali svaki dan donosi nešto novo pa ne mogu ništa sa sigurnošću tvrditi", riječi su našeg mladog gitariste koji skupa s bratom Adisom želi napraviti gitaristički duo.
Prijavi grešku


Komentari (63)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...