Muzika
79

Gitarista "Eaglesa" Glenn Frey preminuo u 67. godini, iza njega ostali hitovi "Hotel California" i "Tequila Sunrise"

Piše: E. M.
Glenn Frey
Jedan od osnivača popularne grupe "Eagles" Glenn Frey preminuo je u 67. godini života u New Yorku nakon zdravstvenih komplikacija izazvanih reumatoidnim artritisom, akutnim ulceroznim kolitisom i upalom pluća.

Frey se sa već pomenutim zdravstvenim poteškoćama borio mjesecima, a u novembru 2015. godine imao je i operaciju. TMZ je objavio kako je Frey preminuo u New Yorku te da se njegovo zdravstveno stanje proteklih dana znatno pogoršalo.

Svoju karijeru počeo je kao jedan od osnivača benda "Eagles" gdje je bio gitarista, a za svoj bend je producirao jednu od najpopularnijih rock pjesama svih vremena "Hotel California".

Pored već pomenute, učestvovao je i u pisanju drugih hitova Eaglesa kao što su Take it easy, Tequila Sunrise, Lyin' Eyes i Heartache tonight. Nakon što je došlo do raspada "Eaglesa" 1980. godine, Frey je nastavio svoju solo karijeru sa albumom "No fun aloud" sa kojim je 1982. godine došao u top 40 hitova.

Kao član benda "Eagles" osvojio je šest Grammya i pet naslova na dodjeli American Music Awards. Bend je prodao preko 120 miliona albuma širom svijeta i 1998. godine uvršteni su u Rock and Roll kuću slavnih.