|

Gitarfest mladih BiH počinje 24. maja koncertom učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH

Gitarfest mladih BiH počinje 24. maja koncertom učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH
0
F
FENA
22.5.2019. u 13:39
0
komentara
0

dijeljenja
Gitarfest mladih BiH počinje 24. maja koncertom učenika  osnovnih i srednjih škola iz BiH Foto: FENA
Deveti Gitarfest mladih BiH počinje 24. maja koncertom učenika osnovnih i srednjih škola iz Tuzle, Mostara, Sarajeva, Živinica, Donjeg Vakufa, Konjica, Travnika, Prnjavora, Goražda i Bihaća.
Cilj festivala, kojeg organizira Javna ustanova Centar kulture i mladih (CKM) Općine Centar Sarajevo, je razvijanje estetske kulture djece, mladih i građana, razvoj humanije i duhovnije ličnosti, kao i kulturno zbližavanje mladih BiH.

Direktor CKM-a Armin Omerović te umjetnici Boško Jović i Belma Alić ukazali su na važnost događaja zahvaljujući kojem će mnogi mladi gitaristi imati priliku da pokažu svoje umijeće sviranja gitare, odnosno da pokažu ono što su naučili od svojih mentora, profesora.

Foto: FENA Foto: FENA


Kako je najavljeno, 25. maja će biti organizirane radionice Gitarfest koje će voditi istaknuti bh. gitaristi i pedagozi Predrag Stanković, Marko Simović, Belma Alić i Boško Jović.

"Tražeći put do mladih ljudi, Gitarfestom im predstavljamo lijepu priču. Za njih stvaramo uslov i dajemo im priliku da predstave ono što su naučili, da kroz radionice nešto više nauče, ali i da dva dana uživaju u glavnom gradu BiH, da se druže i da grade nove mostove", kazao je Omerović.

Foto: FENA Foto: FENA


Gitarfest će biti okončan gala koncertom vrhunskih umjetnika, virtuoza Boška Jovića (gitara), Belme Alić (violončelo) i Marka Simovića (violina), koji će za publiku, pored ostalog, izvesti Beethovenov koncert za violinu i violončelo u C-duru.

Jović je najavio i premijerno izvođenje dvije kompozicije koje je sam radio. zahvaljujući Općini Centar Sarajevo ulaz na koncerte je slobodan.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.