Muzika
0

Gibonni u sarajevskoj Zetri 7. decembra

FENA
Zlatan Stipišić Gibonni, jedan od najoriginalnijih autora i pjevača hrvatske pop scene će 7. decembra gostovati u sarajevskoj "Zetri".

Gibonni je karijeru počeo kao pjevač splitskog hard-rock banda "Osmi putnik", zatim je slijedila kratka saradnja sa "Divljim jagodama" , te s Dinom Dvornikom i Oliverom Dragojevićem. U tom periodu realizovao je neke od svojih najvećih hitova.

Gibonnijeve pjesme izvodili su brojni poznati hrvatski umjetnici, a neki su osvajali prestižne muzičke nagrade. Sa prvim solo albumom »Sa mnom ili bez mene« objavljenim 1991. godine postiže zapažen uspjeh kao i hitom »Cesarica« za Olivera Dragojevića.

Na album »Noina arka« (1993.) uvrstio je pjesme "Zlatne godine", koju je napisao u suradnji sa Zrinkom Tutićem za istoimeni film, te "Mi smo prvaci" koja je proglašena himnom hrvatskog Olimpijskog saveza. Ovdje su i hitovi "Nek se dijete zove kao ja", "Dobri judi" i "Tebe nisam bio vrijedan". Samostalno nastupa s Brunom Kovačićem, a zatim formira grupu u sastavu: Gibonni, Bruno Kovačić, Renato Švorinić, Gordan Dorvak i Josip Andrić. U tom sastavu Gibonnijeva grupa snima dva albuma: »Kruna od perja« (1995.) i »Ruža vjetrova« (1997.) U tom periodu reaqlizovao je i nove hitove "Dvije duše", "Ozdravi mi ti", "Život me umorio", "Lipa moja", "Tempera"...,

Sa sljedećim albumom »Judi, zviri i beštimje» objavljenim 1999. osvaja mnoge prestižne nagrade kao i sedam "Porina", a postaje i najprodavaniji album u Hrvatskoj i Sloveniji. Tokom 1999. i 2000. Gibonni je bio na turneji po Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Nakon uspjeha s albumom »Judi, zviri i beštimje« objavljen je DVD, »Milenijski koncert«, snimljen u Hrvatskom narodnom pozorištu »Ivan pl. Zajc« u Rijeci, gdje su mu se, zahvaljujući novoj ISDN tehnologiji, pridružili brojni poznati gosti: Vlatko Stefanovski i klapa "Cambi".

Gibonni drži rekord najposjećenijeg koncerta s koncertom održanim na zagrebačkom stadionu Maksimir pred 32.000 ljudi. Osnovao je fond za talentiranu djecu bez roditelja, objavio je knjigu pjesama na Brailleovom pismu pod nazivom »Dvije duše« čiji prihod od prodaje je bio namijenjen slijepim ljudima iz lokalne zajednice, a također je sudjelovao na brojnim dobrotvornim aukcijama.

Gibonnijev album »Mirakul«, objavljen je 2001. i u nekoliko je dana postao najprodavaniji hrvatski album sa tiražom od 60.000 proimjeraka. Ovaj album je sastavljen od trinaest pjesama na kojima učestvuje nekoliko međunarodno poznatih muzičara kao što su bubnjar Manu Katche, basisti Pino Palladino i Tony Levin, zvijezda world glazbe Geoffrey Oryema, frontman italijanskog benda »Stadio« Gaetano Curreri i gitarista Vlatko Stefanovski.

Gibonni je 2003 godine bio UNICEF-ov ambasador dobre volje.

U ljeto ove godine objavljen je njegov album "Unca fibre (vodič za brodolomce i anđele čuvare)" čija je koncertna promocija u toku. "Vrime Da Se Pomirin Sa Svitom" je pjesama koja je prva otvorila album 'Unce fibre' na kojima je Gibonni ostvario uspješnu saradnju sa Goranom Baretomom te Mayom Azucena u pjesmi "Anđeo u tebi" za koji je također snimljen spot. Također ostvario je duete sa Vannom ( ex: grupa "E.T.") u pjesmi "Ja ću udan sanjatite" te Oliverom Dragojevićem u pjesmi "U ljubav vjere nemam".