Muzika
0

Fusion bina je Exit u malom

Sarajevo-x.com
Fusion bina je tokom prethodnih godina za mnoge posjetioce postala duša Exit festivala. Jedna od najvećih bina Exita je tokom godina postala sabirni centar svih posjetilaca i mjesto na kojem se susreću ljudi svih godišta, nacija i muzičkog ukusa. Po riječima programskih urednika Fusion-a, ovo je oduvijek bio koncept: „Već 11 godina Fusion je mjesto na Exitu gdje su koncerti non-stop, gdje bendovi sviraju do 6 ujutru i sa publikom dočekuju svitanje. Ovo je bina gdje su nastupala sva najeminentnija imena rock, pop, alternativne domaće i regionalne scene, a također i mnogi dobro poznati strani sastavi.

I ove godine Fusion bina predstaviće veliki broj domaćih bendova i izvođača iz regiona. Pored već potvrđenih domaćih izvođača, nova imena na Exitu su Eva Braun, Veliki prezir, Nežni Dalibor, Multietnička atrakcija i Ola Horhe. Skoro svi domaći bendovi koji nastupaju na Fusion bini su i izvođači sa Exit etikete za besplatan download na sajtu exitmusic.tv.

Album retrofuturističkog benda Ola Horhe je na sajtu exitmusic.tv predstavljen prije nekoliko dana, dok je Nežni Dalibor oba svoja albuma izdao na Label-u, od kojih će novi, Normalan život, predstaviti publici Fusion-a. Sa nestrpljenjem očekujemo i povratnički album Eve Braun, „Playback“, koji će biti objavljen 1. juna. Kicoši u špicastim cipelama i s velikim brkovima, Multietnička atrakcija, prirediće još jedan potpuno šarmantan nastup, dok će Veliki prezir još jednom dokazati zbog čega je Vojvodina izvor najboljih pop bendova u Srbiji.

Kontroverzni slovenački bend Laibach postoji preko 30 godina i tokom toga vremena koristili su muziku za prenošenje svojih radikalnih poruka, šokirali, kritikovali savremeno društvo i – bili obožavani. Avangardni muzički provokatori nakon 20 albuma i svirke na Exitu 2005. koja je bila krcata, ponovo dolaze u Novi Sad. Iz Slovenije će im se pridružiti i pop kvartet Leeloojamais, poznat po bogatim zvucima saksofona i klavijatura i anđeoskom glasu pevačice Lare.

Hrvatska nam šalje dva hit izvođača. Overflow je hrvatski indie punk bend koji spada u najuspješnije bendove jugoistočne Evrope. Energični, snažni i strastveni lajv nastupi, vesele i moćne melodije, i dobar smisao za humor ih čine atrakcijom koja se ne propušta. Harizmatični muzičar i umetnik Damir Urban sa svojim bendom čini fenomenalni sastav Urban&4, koji će pokazati Novom Sadu zbog čega su miljenici hrvatske publike.

Iz Makedonije ćemo ugostiti omiljeni ska-punk bend sa reggae, latino i folk uticajima, Superhiks. Uz njih , na Fusion bini nastupiće i kultni makedonski rokenrol bend, Mizar.

Na Fusion dolazi i bugarski sastav Tri-O-Five. Njihova muzika se može definisati kao fuzija hausa, fanka, džeza i soula, pod uticajem različitih muzičkih pozadina i iskustava članova. Ono što je u većoj meri odgovorno za njihovu popularnost jeste energičan lajv nastup sa energičnim vokalima.

Bendovima iz EX-YU zemalja na Fusion-u će praviti društvo i holandski sastav De Staat, kao i ruski Messer Chups. De Staat je počeo kao ‘one man’ projekat holandskog pjevača i kompozitora Torre Florima, koji se zajedno sa prvim albumom pod nazivom Wait For Evolution razvio u ceijeli bend koji je ubrzo nakon svog osnivanja postao jedan od najuzbudljivijih novih rok sastava koje je Holandija imala da ponudi u skorije vrijeme. Messer Chups je ruski duet čija muzika najčešće za osnovu ima surf bubanj, koji se potom nadograđuje kolažom specifičnih zvukova, poput džeza, cirkuske muzike, istočnoevropskih saundtrekova iz crtanih filmova i muzike iz filmova američke B produkcije. Kada se na sve to doda atraktivna basistkinja u animal printovima, Zombi Girl, dolazak je siguran, a provod zagarantovan.

Fusion Stage i ove godine dovodi sjajne izvođače iz zemlje, regiona i sveta, a na uzbudljivoj listi ranije potvrđenih imena nalaze se i Beirut, Hadouken! , Go Back To The Zoo, Partibrejkers, Kandžija, Svi na pod! , Killo Killo Banda, Irie FM, The Good Guys i Ringišpil.

Exit festival održaće se od 7. do 10. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, a ove godine dočekaće i svog dvomilionitog posjetioca.