Večeras dodjela prestižne nagrade
0

Fun, Frank Ocean i Kelly Clarkson u utrci za Grammyija

Klix.ba
U Staples centru u Los Angelesu u večeras će se održati svečana 55. dodjela Grammy nagrada, najprestižnijih muzičkih priznanja u SAD-u.

Nagrade se dodjeljuju u 81 kategoriji od popa, countreya, preko rocka i jazza do klasične i latino muzike. Ceremoniju će uživo prenositi televizija CBS.

Prošlogodišnja dodjela nagrada bila je održana u sjeni smrti pop dive Whitney Houston, a obilježio ju je i trijumf britanske pjevačice Adele.

Ove godine favorit večeri je alternativna pop-rok grupa "Fun" sa šest nominacija. Ova grupa uspjela je biti istovremeno u trci za "otkriće godine" i za tri najprestižnije Grammy nagrade - najbolji album, najbolji snimak i najbolju pjesmu.

Među brojnim nominovanim u raznim kategorijama je i reper Frank Ocean koji također ima sest nominacija, uključujući za najbolji album "Channel Orange" i snimak (Thinking about You).

Pored grupe "Fun" i Franka Oceana kandidati za priznanje najbolji album su "Black Keys" za "El Camino", britanska rok-folk grupa "Mumford & Sons" za "Babel" i roker Jack White za "Blunderbuss".

Za najbolju pjesmu godine u konkurenciji su "We are Young " (Fun), "The A Team" (Ed Sheeran), "Adorn" (Miguel Pimentel), "Call me maybe" (Carly Rae Jepsen) i "Stronger" (Kelly Clarkson).

Na ceremoniji, koja počinje u Los Angelesu u nedjelju u 17.00 po lokalnom vremenu (dva sata u ponedjeljak po centralnoevropskom vremenu) nastupit će mnoge zvijezde, uključujući Justina Timberlake, Eltona Johna i Rihannu.

Poseban segment na dodijeli Grammyja bit će posvećen indijskoj muzičkoj legendi Raviju Shankaru, solisti na sitaru, koji je umro u decembru.