Muzika
0

Fuad Backović - Deen će predstavljati BiH na Eurosongu 2004

Klix.ba
Prema odluci stručnog žirija, sastavljenog od novinara i muzičkih urednika utjecajnih medija iz cijele BiH, Bosnu i Hercegovinu će na Eurosongu 2004 predstavljati Fuad Backović - Deen.

Nakon višesatnog glasanja, stručni žiri, sastavljen od novinara i muzičkih urednika utjecajnih medija iz cijele BiH, te ostalih profesionalaca iz oblasti popularne kulture, danas je u kasnim večernjim satima donio odluku da Bosnu i Hercegovinu na takmičenju Eurosong 2004, koje će se održati u maju/svibnju ove godine u Istanbulu, predstavlja Fuad Backović - Deen.

Ime našeg predstavnika na Eurosongu 2004 objavljeno je u specijalnoj emisiji Javnog RTV servisa BiH, emitovanoj 15.01.2004. u 21:00.

Na konkurs za izbor izvođača, kojeg je Javni RTV servis BiH objavio 23.12.2003., prijavilo se 7 izvođača koji su smatrali da zadovoljavaju kriterije navedene u konkursu. Od njih je 5 imalo potpune prijave. To su (abecednim redom):

  1. Fuad Backović - Deen
  2. Sajid Jusić
  3. Tinka Milinović
  4. Nermin Puškar
  5. Igor Vukojević

Članovi žirija glasali su u četiri kruga, ocjenjujući u prvom krugu sve kandidate ocjenama od 1 do 5. Ocjenjivanje svakog prijavljenog izvođača je vršeno na osnovu dva kriterija: vokalne sposobnosti i scenskog nastupa.

Nakon prvog kruga, eliminisana su 4 kandidata sa najmanjim brojem glasova, pa su u drugom krugu ocjenama od 1 do 4 rangirana sljedeća četiri kandidata:

  1. Fuad Backović-Deen
  2. Tinka Milinović
  3. Nermin Puškar
  4. Igor Vukojević

Od ovih kandidata eliminiran je Igor Vukojević. Preostali su u trećem krugu rangirani ocjenama od 1 do 3, nakon čega je eliminiran kandidat Tinka Milinović. Dva preostala kandidata u četvrtom krugu, Fuad Backović - Deen i Nermin Puškar, rangirani su ocjenama od 1 do 2 i tako smo dobili pobjednika. U ovom posljednjem krugu pobjednik Fuad Backović - Deen dobio je ukupno 77 bodova, dok je drugoplasirani Nermin Puškar, dobio 49 bodova.

Tabele sa pregledom glasova pojedinačnih članova žirija, kao i svih bodova koje su kandidati dobili u četiri kruga glasanja, dostupne su na web stranici BH Eurosonga: www.pbsbih.ba/eurosong2004.

Javni RTV servis je istovremeno sa imenovanjem pobjedničkog izvođača - predstavnika naše zemlje na Eurosongu 2004 - objavio i poziv autorima za prijave kompozicija koje će se takmičiti za odlazak na ovo prestižno evropsko takmičenje. Konkurs je otvoren do 06.02.2004. godine / 16:30 h.