Intervju za Klix.ba
2

Frontmenka Elementala Remi o biografiji, pisanju prve knjige i novom videoalbumu

Piše: Lejla Kajić
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Jedan od rijetkih bendova koji "praši" i poslije dvije decenije postojanja, Elemental, ponovo je u Sarajevu, a ovaj put nastupaju u intimnoj atmosferi kluba Aquarius Vils. Frontmenka Mirela Priselac Remi prije koncerta priča o aktuelnim temama, planovima za budućnost i nekim detaljima iz prošlosti.

U biografiji koja je nedavno ugledala svjetlo dana navedeno je mnogo detalja koji će oduševiti fanove benda, a jedan od njih je i činjenica da se Remi na početku karijere zvala "Miss Curse" i "Kay See".

"Ta priča ima dublju pozadinu, ja sam kao veoma mlada crtala grafite i u tom svijetu svako ima svoje neko ime, ili takozvani 'tag' koji ga obilježava. To su većinom američke riječi, engleska imena i slično. Ja sam promijenila mnogo tih imena, a Miss Curse sam odabrala jer ga je bilo lijepo pisati kada se crta grafit", kroz smijeh se prisjeća reperica, dodavši da je to ime odabrala jer joj se tada činilo opasnim i drugačijim.

Naposlijetku je odlučila odustati od grafita jer smatra da nema talenta za crtanje, te se u potpunosti predala pisanju pjesama i muzici. Od tada je "Remi" i živi za muziku. U tome se oduvijek pronalazi i to je nešto što je u potpunosti ispunjava. Ona već neko vrijeme vodi stranicu "Remi na internetima" na kojoj redovno komunicira sa fanovima i dijeli svoju poeziju, od koje će, kako kaže, uskoro napraviti i knjigu.

O crvenim svjetlima i moru inspiracije...

Nije nepoznata činjenica da mnoge situacije, ljudi, vijesti i događaji pronalaze svoje mjesto i žive u pjesmama Elementala. Jedan od primjera je i pjesma "Crveno" koja je kroz čistu emociju i dubinu prikupila velike simpatije publike.

"Ta pjesma je inspirisana stvarnom situacijom. Djevojka je doživjela saobraćajnu nesreću u Zagrebu, zabila se u zid i ostala u komi. I od tog momenta i tog crvenog semafora sam iskovala cijelu priču. Uzela sam tu jednu sliku, kombinovala je sa svojom životnom pričom i kreirala tu pjesmu", kaže.

"Ta inspiracija je veoma svojeglava, kao i sve žene, dolazi samo kada ona hoće. Ima perioda kada ne dolazi ništa što je vrijedno bilježenja, ali isto tako ima dana kada napišem po tri pjesme. Inspiraciju izvlačim iz knjiga i pjesama. Ja zapravo kad slušam muziku, tada najviše radim. Znam da će nekima djelovati glupo, jer kao 'Gle nju, sjedi kući sa slušalicama i tako radi', ali to je zaista najbolja metoda za rad, bar što se mene tiče", priča Remi.

Njen mobitel, sveske i kompjuter su puni bilješki koje su joj iznimno važne za poeziju i pjesme za bend. Kapljice inspiracije padaju sa svih strana, iz razgovora s prijateljima, priča u tramvaju i priča koje čuje u prolazu, a ona ih stručno uspjeva pretočiti na papir i nesebično pokloniti publici.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Ljudi koji čitaju sve to što ja pišem mi daju validaciju i pokazuju da to vrijedi, tako da je najmanje što mogu uraditi ustvari to da im zahvalim za to", kaže, dodavši da svu svoju poeziju planira prikupiti i formirati u jednu knjigu.

Biografija, "B strane" i planovi za dalje

Bend Elemental egzistira, diše i djeluje već 20 godina, a nedavno su dobili svoju prvu biografiju. Remi kaže kako nikad nisu razmišljali o opstajanju benda, već su se fokusirali na kreiranje muzike, pa su se u jednom momentu okrenuli i shvatili da je prošlo skoro dvije decenije otkako su se okupili.

"Ja sam autoru biografije Marku Podrugu kroz šalu rekla da bi neko trebao napisati knjigu, on je rekao 'ajde' i nije bilo previše razmišljanja. I dalje mi je sve to suludo iskustvo, jer obično se u biografijama obuhvata minuli rad, a mi i dalje radimo. Za nas je biografija samo još jedna od stanica na našem putu", ističe naša sagovornica.

Elemental je publici nedavno poklonio videoalbum "B strane" na kojima su obuhvatili njima najintimnije, najdublje i najdraže pjesme. Reakcije publike su jako dobre, a Remi ističe da smatra da je slušaocima drago što je bend izvukao pjesme koje nisu dobile dovoljno pažnje i udahnuo im novi život.

Bend je bio u studiju prije nekoliko dana, snimili su četiri nove pjesme i jednu od njih će uskoro predstaviti publici kao singl. Naljeto će pjevati na mnogim festivalima, a Remi kaže da je lokacije najbolje pratiti na njihovoj zvaničnoj stranici.

"U Sarajevu smo uvijek kao kući, mnogi moji prijatelji su tu. Moj prijatelj Erol je tu rođen i odrastao, ovaj grad sam upoznala kroz njegove priče i naposlijetku formirala svoje mišljenje i sjećanja o Sarajevu", zaključuje ističući da se raduje nastupu u Aquariusu, te kako se nada da će publika uživati u izvedbi benda.