Uoči bh. turneje
41

Frontmen grupe "Detour" Nenad Borgudan: Teško je opstati, a ne dosaditi ni sebi ni drugima

Piše: El. B.
Akustični elektro pop sastav "Detour" iz Hrvatske će u sklopu prve bh. turneje održati koncerte u Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Tim povodom razgovarali smo s autorom i frontmenom grupe Nenadom Borgudanom koji nam je otkrio da će svirati odabrane stvari s četiri Detourova albuma i nekoliko pjesama s Yammatovog albuma "Plan B".

"Na ovoj turneji se nadamo najboljem, iako nam je teško procijeniti koliko nas ljudi u BiH uopće poznaju. Ostaje da saznamo", rekao je Nenad.

U Sarajevu su do sada svirali dva puta, no tada su se zvali "Yammat". Početkom 2006. godine došlo je do razlaza između njih i menadžera koji je bio vlasnik imena pa su morali mijenjati ime. Ipak, ističe Nenad, postava benda je gotovo identična.

"Umjesto pjevačice Gine Damjanović, prvi put je vokal bila Ivana Babić, a drugi put Maja Posavec. To je bilo 2005. i 2006. godine. Kada je riječ o BiH, kao Detour smo do sada svirali u Čitluku i na West Herzegovina Festu u Širokom Brijegu. Ne baš puno, ali to su stvarno bili dobri koncerti i još bolji after partyji", rekao je.

U 2017. svirali više nego ikad

Posljednje četiri godine veoma su im uspješne, a Nenad ističe da 2017. predstavlja stepenicu više.

"Dobili smo dvije nagrade Porin, za grupu s vokalom i za pjesmu godine. Zatvorili smo album '10' singlom 'Zmaj', zatim je išla pjesma 'Biram' i krajem godine 'Bez tebe'. Svirali smo više nego ikad na stvarno zanimljivim mjestima i bilo je mnogo toga lijepog", rekao je.

Uzori su im većinom muzičari iz razdoblja novog vala, no i iz kasnijih razdoblja. Već deceniju su dosljedni specifičnom autorskom zvuku po kojem su prepoznatljivi, a upravo je originalnost ključna u njihovom radu.

"Ono što mi radimo je upravo onako kako mi čujemo svoju muziku i teško da bismo, sve i da se potrudimo, mogli zvučati drugačije. Drago mi je da upravo to zvuči originalno i čitko, odnosno da ima jasan potpis i prepoznavanje, jer to je ključno. Sigurno da je teško opstati i ne dosaditi i sebi i drugima, ali mislim da je recept u istraživanju i u tome da se usudiš mijenjati", rekao je.

Dodaje kako su se u proteklih godina mijenjali prirodno i bez ekscesa.

"Taman toliko koliko se čovjek promijeni od 34. do 44. godine. Deset godina učini svoje i naravno da se mijenjaju i način i plodovi rada. Strategije i pretjeranog promišljanja nije bilo. Sve je išlo instinktivno. Evolucijski", rekao je.

Nedavno je rekao kako je sada u fazi "baš me briga šta radim", a objasnio nam je da to podrazumijeva da radite onako kako vam srce nalaže i ne obazirete se na komentare.

"Mislim da je to najbitnije. Najviše što možeš dati ovom svijetu je upravo ta neponovljivost... Svi smo mi originali i ključno je da se to reflektira u bilo kojem obliku našeg stvaralaštva. Uvijek je manje snažno pokušavati biti neko drugi, a uostalom na taj način se propušta puno. Sigurno da je to najteže i da zahtijeva vrijeme i napor, ali tek onda i ima vrijednost", rekao je.

Nepovezanost muzičkih scena u regiji

Komentirajući muzičku scenu na prostoru Balkana, Nenad ističe da je ovom području muzika uvijek bila bitna i usađena u sve pore života.

"Ovdje žive muzikalni narodi pa za budućnost muzike nema brige. Uvijek je bilo sjajne muzike i bit će. Ono što je problem je funkcionisanje scene u smislu povezanosti. Nažalost, ono što je bila jedna scena u bivšoj državi, danas je više nepovezanih scena. Komunikacija je prilično štura i povremena, što je šteta, jer svi time gube. Tu definitivno ima mjesta za poboljšanje", rekao je.

Nenad s ekipom iz benda i grupom Pavel priprema zajednički koncert koji će biti održan 14. februara u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

"To nam je dosta bitno jer predstavlja stepenicu više u koncertnom smislu, a i produkcija će biti velika i kompleksnija nego inače pa zahtijeva i ozbiljniju pripremu. Zatim slijedi priprema novog singla zajedno s ostatkom pjesama koje će se naći na albumu 'TourDeTour', a onda i samo snimanje koje ćemo pokušati završiti prije ljeta kako bi album izašao na jesen 2018. godine", rekao je.

S obzirom na to da je, kao arhitekta, jedan od autora zagrebačke Arene, Nenad nam otkriva da bi mu svirati u Areni bilo poput ostvarenja sna.

"Bio sam član najužeg projektnog tima zagrebačke Arene i to bi mi lično, simbolički, bilo veoma zanimljivo", rekao je.

Grupa Detour će u sklopu bh. turneje 25. januara nastupiti u klubu Palma u Tuzli, 26. januara u sarajevskom klubu Cinemas Sloga, a noć kasnije u OKC Abrašević u Mostaru.