Priča o rock zvijezdi
67

Freddie Mercury: Zvjezdani put od dna do vrha

Piše: Mirza Abaz
Foto: AFP (Foto: AFP)
Pored toga što je nedavno dobio i svoju biografsku knjigu, o Freddieju Mercuryju i grupi Queen ove godine snimljen je i igrani film "Bohemian Rhapsody". U nastavku vam donosimo neke od najznačajnijih detalja iz života možda i najveće rock zvijezde svih vremena.

"Bohemian Rhapsody" je trenutno jedan od najaktuelnijih biografskih filmova na svijetu, koji obara sve rekorde gledanosti u kinima. Film prati život legendarnog frontmena britanskog rock sastava Queen Freddieja Mercuryja, a poseban je fokus stavljen na njihov epohalni humanitarni nastup Queen's Live Aid iz 1985. godine. Film je nazvan po istoimenoj pjesmi grupe Queen koja je nastala davne 1975. godine i koja se do danas pamti kao jedan od najvećih singlova u historiji moderne muzike.

Freddieja Mercuryja u navedenom filmu igra mladi Rami Malek koji neodoljivo podsjeća na Freddieja i kojem je ovo sigurno najveća filmska rola u dosadašnjoj karijeri. "Bohemian Rhapsody" rađen je u britansko-američkoj produkciji, a premijerno je prikazan 24. oktobra. Zanimljivo je istaći da je za potrebe izrade filma utrošeno blizu 50 miliona dolara, a prema pisanju Forbesa do ovog momenta film je zaradio čak 285 miliona dolara.

Osim što film prikazuje zvjezdani put Farrokha Bulsare, poznatijeg pod umjetničkim imenom Freddie Mercury, on također tematizira i neke njegove ne baš sjajne životne periode. Izrazito dug vremenski period Mercury je od roditelja, kolega iz benda i svjetske javnosti krio da je homoseksualac, što ga je poprilično deprimiralo i što je jedno vrijeme utjecalo i na njegov rad. Mary Austin bila je jedina žena s kojom je imao ljubavnu vezu, a ona mu je, kako je više puta i spomenuo, bila najveća inspiracija za kreativni rad. Njoj je čak posvetio i pjesmu "Love Of My Life".

"Još od samog početka grupa Queen je bila sasvim drugačija od svih. Njihov moto 'Ne slijedimo formule' pretvoren je u ekstravagantnu različitost pravaca i žanrova što se nastavilo sve do smrti Freddieja Mercuryja. Želja da se nikad ne ponavljaju, potreba da ispituju nepoznato, poriv da budu inovatori, a ne sljedbenici ono je što karakterizira Queen u njihovim trijumfalnim godinama. Mada su ljudi skloni tome da Queen vezuju samo za frontmena Mercuryja, vrijedi spomenuti da je bend radio kao kolektiv. Brian May je napisao 'We Will Rock You', a basista John Deacon pesmu 'Another One Bites the Dust'. Dakle, imamo bend vrsnih muzičara i kompozitora koji se nikad nisu zadovoljavali postignutim. U tome, prije svega, valja tražiti odgovor na decenije njihovog trijumfa", izjavio je za Klix.ba Petar Luković, jedan od najznačajnijih rock kritičara s prostora bivše Jugoslavije.

Isto tako, dva dana prije svoje smrti Freddie Mercury obznanio je javnosti da boluje od AIDS-a, što se kasnije ispostavilo i kao glavni uzrok smrti ove rock ikone. Poznati pjevač dugo je bio u vezi s Jimom Huttonom, koji je istovremeno bio u vezi s Mercuryjem i Gaetanom Dugom, čovjekom koji je tokom 80-ih godina u više navrata bio optuživan da je u SAD donio HIV i da ga je širio svojim promiskuitetom. Također, tokom 20. stoljeća HIV i AIDS su bili tabu tema, a pacijenti s ovom bolešću generalno nisu dugo živjeli. Osim toga, Farrokh Bulsara se dugo susretao i s homofobičnim istupima gdje god je putovao.

Freddie Mercury rođen je kao Farrokh Bulsara 5. septembra 1946. godine u Zanzibaru. Majka Jer i otac Bomi perzijskog su porijekla, praktikanti zoroastrizma, zbog čega su u jednom trenutku preselili iz Irana u Indiju, zbog vjerske netrpeljivosti. Freddie ima sestru Cashmiru Cooke koju je i danas moguće vidjeti na TV stanicama širom svijeta kako opisuje svoj život s bratom. Od malih nogu počinje se interesirati za muziku, a također se u to vrijeme rekreativno bavi boksom, kriketom i stonim tenisom.

Porodica Bulsara ubrzo migrira u Veliku Britaniju bježeći od rastućeg etnonacionalizma u Zanzibaru. Tačnije, napuštaju život na "visokoj nozi" u ovoj poluautonomnoj pokrajini Tanzanije i započinju skroman život u Londonu. Freddie, po ugledu na velike svjetske zvijezde tog perioda, pokazuje interesovanje za detaljnije izučavanje umjetnosti, a šezdesete godine prošlog stoljeća napravile su velike promjene, kako u njegovom životu tako i u kompletnoj Velikoj Britaniji.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja studiranja primijenjenih umjetnosti, Farrokh Bulsara odlučuje okušati se u svijetu grafike, a nije ni slutio da će taj poduhvat biti prekretnica u njegovom životu. Naime, na fakultetu upoznaje Tima Staffella, tadašnjeg lidera grupe Smile koja će kasnije prerasti u Queen. Gitaristi Brian May i Tim Staffell te bubnjar Roger Taylor vrlo često se sastaju kako bi svirali i razgovarali o muzici, a nerijetko im se pridružuje i Freddie Mercury. Ostalo je historija...

Queen je službeno osnovan 1970. godine, a njegov klasični line-up činili su Freddie Mercury, Brian May, John Deacon i Roger Taylor. Iako su nastojali svirati po uzoru na rock i metal grupe, njihova muzika je opisana kao "radio friendly" i komercijalna. Svoj prvi album "Queen" objavili su 1973. godine, a svjetsku popularnost osigurao im je drugi album naslova "Queen II". "Bohemian Rhapsody", "We Will Rock You", "Show Must Go On" samo su neki od hitova koji su obilježili skoro pola stoljeća dugo djelovanje ovog benda koji i danas djeluje u sastavu Brian May i Roger Taylor.

"Freddie Mercury ostavio je dubok trag u svjetskoj rock muzici. Svojim glasom, ponašanjem na sceni, svojim kompozitorskim sposobnostima i prije svega isturajući sebe kao slobodnog, nesputanog čovjeka koji nije robovao konvencijama, otvorio je još sedamdesetih alternativne puteve za prava LBGT populacije, što u ono vrijeme nije bilo lako. Danas se historija svjetske rock scene ne može zamisliti bez Mercuryja u prvim redovima. On i njegova djela se neće zaboraviti", dodao je Petar Luković.

Biografsku dramu o Freddieju Mercuryju i grupi Queen "Bohemian Rhapsody" možete pogledati u sarajevskom kinu Cinema City.