Prva kazna po novom zakonu
0

Francuz kažnjen zbog preuzimanja Rihanninih pjesama

SRNA
Rihanna (Foto: Arhiv/AFP)
Rihanna (Foto: Arhiv/AFP)
U Francuskoj je izrečena prva kazna po novom zakonu o suzbijanju piraterije na internetu.

Alain Prevost kažnjen je sa 150 eura zbog neovlaštenog preuzimanja dvije pjesme pjevačice Rihanne sa interneta, iako je njegova supruga priznala da je ona to učinila.

Kazna je izrečena ovom 40-godišnjaku zato što je bio zakupac internetske veze preko koje su pjesme preuzete, prenio je BBC.

Francuska državna agencija koja nadgleda preuzimanje materijala sa svjetske mreže priprema dokumentaciju protiv još 14 osoba osumnjičenih za piratizovanje filmova i muzike.

Francuske vlasti upozoravaju korisnike na nezakonite radnje na internetu. U slučaju ignorosanja upozorenja, njihova veza sa internetom se prekida, a oni mogu biti izloženi sudskom procesu.

Prevost je kažnjen pošto je pred sudom priznao da je njegova supruga preuzela pjesme sa internetske veze koju je zakupio kod lokalnog provajdera. On je za sebe rekao da je "nesposoban da downloaduje bilo šta".

Slučaj su zakomplikovala dva faktora. Prvi je da je Prevost ukinuo svoj nalog za internet nakon što je dobio dva upozorenja od državne agencije, a drugi je da se upravo razvodi od svoje supruge.

On se obratio agenciji sa prijedlogom da ta služba stupi u kontakt sa njegovom suprugom, ali mu je odgovor upućen elektronskm poštom, koju on više nije mogao da prima.