{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuski muslimanski reper Medine morao otkazati koncert u dvorani Bataclan

22.9.2018. u 10:56
12
103
Francuski muslimanski reper Medine morao otkazati koncert u dvorani Bataclan
12
 
Francuski muslimanski reper Medine poznat po svojim provokativnim tekstovima otkazao je dva koncerta u dvorani Bataclanu, mjestu gdje je 2015. godine ubijeno 90 osoba u terorističkom napadu.
Medine je francuski pjevač alžirskog porijekla, a bijes desničara i članova porodice ubijenih žrtava, navukao je nakon najavljenih koncerata, piše Guardian. Inače, kontroverzni francuski reper Medine kritizirao je mjere koje je Francuska uvele muslimanima nakon napada koji su se desili u Parizu 2015. godine.

Ulaznice za koncert brzo su se rasprodale jer je nekoliko sedmica prije objavio pjesmu Batclan u kojoj govori kako sanja da će jednog dana tu održati koncert.

Iako je pjevač osudio je teroristički čin u kojem je ubijeno 130 ljudi, a ranjeno 350 pjesmom "Islamo-hooligan" , kritičari su bili zaokupljeni pjesmom "Don’t Laik", gdje reper osuđuje francusku sekularnu politiku kao diskirminirajuću prema muslimanima. Pjesma je objavljena samo sedam dana prije napada na časopis Charlie Hebdo u Parizu u januaru 2015. godine, a u pjesmi poziva na raspeće sekularista.

Medine je izjavio kako su koncerti otkazani iz poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama koje su 13. novembra 2015. godine, izgubile život.

Medine je na društvenim mrežama objavio da će u februaru nastupati u jednoj drugoj pariskoj dvorani, nakon što je morao donijeti ovu za njega, kako kaže, veoma bolnu odluku.

"Sve što sam htio učiniti u životu je nastupati u Bataclanu", napisao je reper.

Međutim desničari su koncert nazvali svetogrđem, a desničarska stranka Nacionalni front organizirala je online peticiju protiv održavanja koncerta.
Marine Le Pen kazala je kako je otkazivanje koncerta "pobjeda za sve žrtve islamskog terorizma".

Mnogi Medini fanovi ljutito su reagirali na ovu vijest.

„Mrzim Francusku koja kliče „ I ja sam Charlie“ u ime slobode, a brani jednom umjetniku da nastupa“, napisao je jedan njegov fan na Twitteru.

Inače, francuski reper se u svojim pjesmama bavi i pitanjima rase, identiteta i politike, te da vjeruje kako muslimani imaju mjesto u francuskom društvu. Jedan njegov album čak nosi naziv "Ja sam musliman, ne paniči".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: