Bogata biografija
945

Fočak s adresom u Los Angelesu: Almer Imamović je svjetski poznati kompozitor i gitarista

E. A.
Almer Imamović
Almer Imamović
Svjetski poznati kompozitor, gitarista i aranžer Almer Imamović, porijeklom iz Foče već dvije decenije živi u Los Angelesu gdje radi kao profesor gitare na Occidental Collegeu.

Jedan od vodećih muzičara svoje generacije, 2007. godine napravio je američki debi sjajnim nastupom čuvenog Concierto de Aranjuez Rodriga s Deytonskom filharmonijom te se svrstao u red najboljih svjetskih svirača. Tražen je kompozitor, majstor električne gitare, latino i balkanskih žičanih instrumenata. Almerova je pjesma "Stani Draga" dio filma "U zemlji krvi i meda", koji je režirala Angelina Jolie.

Za Klix.ba je ispričao da je zainteresovan za muziku još od djetinjstva u Foči kada se igrao sa violinom i gitarom, dok je njegov otac Alija uživao u sevdalinci. U nižoj muzičkoj školi u rodnom gradu svirao je klasičnu gitaru, a bas gitaru u folk bendu fočanskog KUD-a "Braća Ribar". Sa devet godina s prijateljima je napravio bend "POLO" a kasnije "Nostradamus", u kojem je svirao električnu gitaru i rock muziku. Ogromno iskustvo sa različitim stilovima muzike je, priznaje, odigralo veliku ulogu za sve što je u njegovoj karijeri došlo kasnije, ali i stil sviranja klasične i električne gitare.

Album 1992.

Muzičko obrazovanje je nastavio u Sarajevu. Slijede Pariz, Cardiff pa Los Angeles. Sve je prekinuo rat, a najteže četiri godine života proveo je u Goraždu. Za ovaj grad i ljude vežu ga jake emotivne veze, a upravo je završio i snimanje albuma "1992" koji je posvetio prijateljima i familiji, koji je na neki način i njegova lična karta.

"Album je za njih koji su bili sa mnom tokom rata koji sam proveo u Goraždu. To je bilo jako teško iskustvo za mene i moju porodicu. Mi smo izgubili sve u Foči i morali smo krenuti iz početka kao brojne familije u BiH. Tokom rata svirao sam u muzičkoj produkciji, pomagao oko organizacije muzičkih festivala i čak napisao muziku za jednu dramu. Kao i svima nama to će ostati u sjećanju i ti dani u Goraždu su ostavili dubok trag na mene kao čovjeka i isto tako umjetnika", ispričao je Almer za Klix.ba.

Tokom studija u Parizu upoznao je suprugu Jessicu Pierce, flautisticu sa kojom je osnovao svjetski poznat duo za gitaru i flautu "AlmaNova" što na latinskim jezicima znači "Nova duša". Zajedno su imali preko 500 koncerata u SAD-u i inostranstvu, snimili pet albuma i preko 100 novih kompozicija.

"To je jedinstvena kombinacija tako da publika zaista uživa u našoj originalnoj muzici, kao i u klasičnim kompozicijama i aranžmanima. Oboje pokušavamo uvesti nešto novo u naše koncerte, zvukove, boje tona, tehnike ili izbor muzike. Imam svoj trio gdje sviramo moju muziku i ponekad zasviram bass sa prijateljima u rock grupi za uživanciju. Sviranje i komponovanje su moj život i jako sam sretan", kaže Almer.

Nova duša

Los Angeles u kojem je završio svoj drugi magistarski studij je njegov novi dom, odličan grad za muzičare, svirku i studijski rad.

"Nakon magistarskog studija u Velikoj Britaniji upisao sam postdiplomski studij na USC prestižnoj školi u klasi profesora Scotta Tenanta i Pepea Romera. To je odlična škola za klasičnu i studijsku gitaru i čak sam radio kao asistent dvije godine. U Los Angelesu dolaze i žive najbolji muzičari tako da je uvijek interesantno s kim ćeš svirati na koncertu ili u studiju za album ili film", kaže Almer.

Značajnu ulogu za uspješnu muzičku karijeru imali su njegovi nastavnici gitare.

"Oni su bili odlična podrška tokom studija i kasnije, svaki od njih je imao svoj udio. Tu su prije svega Mila Rakanović, Danijel Frašto, Predrag Stanković, Rafael Andia, John Mills, Scott Tennant i Pepe Romero. Svaki od njih ima drugačiji stav i mišljenje oko muzike teoretski, tehnički i u izvodjačkom dijelu i to je odličan mozaik", kaže ovaj muzičar.

Kompoziciju "Mila" na albumu koji upravo završava posvetio je profesorici Mili Rakanović koja je preminula u januaru ove godine.

Vjerni svojoj muzici

Prije nekoliko godina dobio je i specijalnu nagradu za pjesmu "Sarajevske noći" koja je proglašena pjesmom godine.

"To nas je zaista usrećilo. Svirali smo nekoliko puta u Sarajevu u Narodnom pozorištu i Domu Armije. Svirali smo u Parizu, Rimu, Stockholmu, Londonu, New Yorku, San Franciscu itd. Planiramo započeti novu međunarodnu koncertnu turneju sljedeće godine, možda se nadjemo u Sarajevu i BiH. Vaši čitaoci mogu posjetiti našu web stranicu www.almanovaduo.com radi mogućih datuma u BIH", kaže Almer.

Zbog pandemije koronavirusa trenutno su sve koncertne aktivnosti otkazane, ali vjeruje kako će prilika za nove susrete ipak biti.

"Lijep je osjećaj biti ambasador naše tradicionalne muzike na našim koncertima. Imamo nekoliko aranžmana sevdalinki koji dolaze na sljedećem duo albumu. Sretan sam što mogu svakodnevno svirati muziku i uživati u njoj", kaže Almer Imamović.