Muzika
45

Finale Prvog glasa sevdaha: Sav prihod namijenjen porodici Ćosić iz Topčić Polja

Klix.ba
Veliko finale Prvog glasa sevdaha, originalnog muzičko-dokumentarističkog showa, održat će se u nedjelju, 8. juna u Domu mladih u Sarajevu, s početkom u 20 sati.

Završno takmičenje, spektakularno finale u kojem će nastupiti 28 finalista, sjajnih amatera interpretatora sevdalinke koji se bore za titulu Prvog glasa sevdaha, bit će emitovano uživo na TV1 i stanicama Mreže.

Ovoga puta, pred sedmočlanim stručnim žirijem, kojeg čine: Hanka Paldum, Sead Sejo Pitić, Ljubica Berak, Mustafa Šantić, Nedžad Imamović, Muhamed Mujkanović, i sedmi, tajni član žirija, finalisti će u pratnji orkestra izvoditi po jednu sevdalinku. Od njih 28 bit će izabrano sedam superfinalista, koji će se ponovo prestaviti sa jednom sevdalinkom pred žirijem i publikom, a samo jedan od njih te večeri će završiti kao pobjednik showa i dobiti priliku za snimanje vlastitog albuma sevdalinki. Pobjednika po izboru publike očekuje nagradno putovanje u Tursku.

Kako je ranije i najavila produkcija Prvog glasa sevdaha sav prihod od prodanih ulaznica, sms glasanja, i donacija biće uručen prodici Safeta i Sanele Ćosić iz Topčić Polja koji su u poplavama izgubili svoj dom. Njihova tragična sudbina otežana je i činjenicom da se Sanela liječi od karcinoma dojke te da je prošle godine njihova kćerka Denisa imala tešku operaciju na srcu.

"Izašli smo u posljednjoj sekundi. Kuća mi je srušena u potpunosti. U jednoj godini doživjeli smo tri tragedije", ističe Sanela. "Ostali smo bez ičega. Sada smo u kasarni, ima nas 20 u jednoj sobi", tužno zaključuje Safet.

U proteklih pola godine, koliko projekat traje, TV1 je primila brojne pohvale za pokretanje takmičarskog showa koji isključivo njeguje sevdalinku. Sa velikim emocijama, posebno jer show poprima dimneziju humanitarnog, i uz dobru organizaciju, ulazimo u finale i proglašenje Prvog glasa sevdaha, izjavila je Alena Kulenović-Delić, PR menadžerica TV1, te dodala: "Nismo mogli a da se ne osvrnemo na sadašnju situaciju u zemlji. Odlučili smo da konkretno usmjerimo pomoć. Porodicu Ćosić javnost je imala priliku upoznati tokom javljanja uživo za Dnevnik TV1 našeg reportera, dopisnika iz Zenice, Adema Mecavice. Odlučili smo im pomoći, ali u tome nam se trebaju priključiti i građani, koji mogu kupiti kartu i doći u Dom mladih, ili glasti za svog favorita slanjem SMS poruke.

"Ponosan sam na ovaj projekat koji je već iznjedrio osam nada sevdaha, a siguran sam da će u nedjelju iznjedriti i nove zvijezde sevdalinke", dodao je autor projekta i direktor programa TV1 Sanjin Bećiragić.

Cijena ulaznice za veliko humanitarno finale Prvog glasa sevdaha iznosi 10 KM. Karte se mogu kupiti na prodajnim mjestima kupikartu.ba u Sarajevu: Plato Skenderija, Bosanski Kulturni Centar, Raisseburo, Centrotrans, Cafe Opera, Dea Hillton, Magaza, Gaudi Lufthansa City Center, Kompas Tours, ZOI Tours agencija, Tropik Media Shop - BBI Centar, Ventura Travel Agency te u mjenjačnicama tržnih centra: Sarajevo City Center, Merkator, Grand, Alta, Importanne, Wisa, Merkur. Ulaznice se mogu kupiti i na recepciji TV1 te u Art kući sevdaha.