22. februara
0

Filling Silence i Futavci u Amfiteatru Doma mladih

Klix.ba
U amfiteatru Doma mladih, 22. februara 2013. godine. bit će održan koncert sarajevskih bandova "Filling Silence" i "Futavci". Ulaz na koncert je besplatan.

Filling Silence je progressive rock bend, nastao i djeluje u Sarajevu, te trenutno radi na finaliziranju svog prvog albuma. U užim krugovima poznat po "hitovima koje gitarista napiše svaki put kad ga djevojka ostavi", Filling Silence se profilirao kao grupa koja voli eksperimentisati, probavati novi zvuk i svojoj publici pružati muziku kakvu je teško čuti u Bosni i Hercegovini.

Osnivači benda su gitarista Sead Fadilpašić i bubnjar Stefan Komljenović, a nakon perioda transformacije ekipi se pridružuju i gitarista Deni Ćatović, basista Ivan Vidović, te pjevač Nedim Iljazović. Sa članovima koji koji vuku muzičke korijene iz različitih pravaca, Filling Silence je spoj garažnog rocka, progressive-a i grungea, što privlači publiku iz različitih muzičkih sredina.

Bend iza sebe ima mnogo zapaženih nastupa, uključujući finale demo festivala "Moja BiH" 2005. godine, predstavljanje Bosne i Hercegovine na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana 2008. godine u Bariju, Italija, finale "Jelen Demo Festa" 2010. godine u Banjoj Luci, te nastupe sa bendovima poput Damir Urban & 4 2007. godine i Psihomodo Pop 2010. godine, te više manjih, festivalskih i humanitarnih koncerata.

Grupa Filling Silence izvodi pjesme na engleskom jeziku, a inspiraciju pronalazi u svakodnevnom životu, pružajući kroz tekstove svoj pogled na svijet, pri tome izbjegavajući političke teme.

U bliskoj budućnosti bend planira dovršiti pripremu i snimanje vlastitih pjesama, te se promovisati kroz festivale širom BiH i regiona.

Futavci su bend iz Sarajeva, a sačinjavaju ga veoma mladi momci: Mirza Salković (gitara) , Ismar Žalica (bas), Adnan Kazaferović (bubanj) i Kemal Čebo (vokal).

O svom radu i misiji, članovi benda kažu: "Futavština bi bio tačan opis pravca kojim ovaj bend trasira put za dalje. Futavština podrazumijeva mix pravaca uz satirične i duhovite tekstove, a cilj benda Futavci jeste da slušatelje zabavi i nasmije.

Bend je nastao u junu 2011. godine, sasvim slučajno. Aranžmane pjesama rade svi članovi benda, dok tekstove obično piše Kemal, al kad Kemal ostane bez ideje, što se desi jako često, onda pomažu svi, počev od ukućana, najboljih prijatelja, pa na kraju dođe i do prevođenja nekih tekstova popularnih svjetskih bendova", kažu Futavci.

"Muziku pišu Ismar i Mirza, oni bar tvrde da je tako. Ruku na srce, moramo priznati da svi članovi benda imaju jako malo ili nimalo iskustva sa radom na muzičkoj sceni, ali ono što je sigurno da u ideji Futavaca postoji pozitivna energija koja obećava jedan lijep i zabavan rad u budućnosti. Zabava je primarni interes ovog benda. Čim se stvari počnu pretvarati u nešto ozbiljno i profesionalno u smislu posla i obaveze, odluka benda je da se instrumenti spakuju i zakopaju negdje u dvorištu", poručuju Futavci.