Muzika
82

Festival u Splitu: Najbolji spot Dubioza kolektiva za pjesmu "Kažu"

FENA
Glavnu nagradu za najbolji spot na prvom festivalu muzičkih spotova u Hrvatskoj - Split spot festivalu dobio je Toni Huml za spot Dubioza kolektiva za pjesmu "Kažu".

Nagrada za najbolje debitante pripala je crnogorskim hip hoperima "Who see" za pjesmu "Dinamida", dok je nagrada publike završila u rukama rediteljskog tima Skalpel kolektiva koji su Marku Perkoviću Thompsonu napravili spot za pjesmu "Nema Predaje". Posebno priznanje žirija pripalo je redateljici Marcelli Zanki koja je napravila projekt "Frau Casio" za spot "Mlada".

Festival je započeo već u subotu u podne, u splitskom hotelu Vestibul, gdje je održana prezentacija opreme za videoprodukciju. Kino klub Split je tokom dana u centru grada prezentirao svoju djelatnost i opremu koju daje u najam, a Spaladium arena se približila rediteljima tako što im je ponudila korištenje Arene za snimanje spotova i ostalu produkciju videomaterijala. U Split spot festivalu je učestvovala i renimirana kompanija Senna Video Equipment.

Na temu "Finansiranja muzičkih spotova" popodne je održan okrugli. U razgovoru je učestvovao direktor programa CMC televizije Toni Volarić, dance zvijezda devedesetih, a danas uspješni inovator i vlasnik kompanije koja proizvodi videoopremu Senad Galijašević Senna, stručnjak za komunikaciju na društvenim mrežama Ilija Brajković, muzičar, radijski urednik i voditelj Toni Kesić, član grupe Dječaci i diplomant UMAS-a Zondo, novinar agencije Central European News Ivo Šćepanović te direktor Split spot festivala Milan Latković.

Sinoćnji je program započeo u 20:30 sati na Tvrđavi Gripe gdje je na filmskom platnu bilo prikazano ukupno 30 spotova koji su ušli u finalni izbor Split spot festivala. Splitska grupa Dječaci je na oduševljenje brojnih posjetitelja nakon dodjeljivanja festivalskih nagrada održala koncert. Voditelj programa je bio mladi splitski glumac Stipe Radoja.