Uprkos pandemiji
8

Festival Seasplash nadmašio očekivanja: Počele pripreme za iduće izdanje

L. P.
Festival Seasplash, odnosno njegovo 18. izdanje, koje je završilo prošle sedmice na Martinskoj kod Šibenika, kao jedno od rijetkih muzičkih događanja u Hrvatskoj, ali i šire, sudeći po reakcijama ispunio je očekivanja posjetitelja.

Četiri dana Seasplasha kojeg su novinari nazvali "jednom od rijetkih festivalskih oaza u Evropi" dalo je presjek bass muzike i sound system kulture uz više od 40 izvođača. Na dvije noćne pozornice i jednoj dnevnoj, kroz program koji je trajao od 17 sati do 6 sati ujutro osjećala se atmosfera dobre zabave i pozitivnih vibracija, uprkos epidemiji i svim neugodnostima koje je donijela 2020. godina.

Organizatori su ispunili uvjete nadležnih institucija koje su bile potrebne kako bi festival prošao u što sigurnijem ambijentu. Briga za zdravlje posjetitelja, dobar muzički program i divna lokacija u borovoj šumi, smještena na poluotoku preko puta Šibenika te ugodno ljetno vrijeme, učinilo je Seasplash "nasmijanom jadranskom utopijom" gdje se na kratko moglo zaboraviti na probleme vanjskog svijeta.

Mahom domaćoj publici, na Seasplashu su se pridružili i posjetitelji iz regije, te zemalja kao što su Austrija, Belgija, Grčka, Francuska, Njemačka i Poljska, redom zaljubljenici u reggae, dub, hiphop, jungle, drum and bass te soundsystem kulturu.

I pored novonastake situacije, posjetioci su uživali u nastupima inozemnih gostiju, predstavnika starije i novije generacije evropske dub scene. Britanski Zion Train, te francuski Iron Dubz su u sklopu kvalitetnih nastupa odsvirali i materijale s aktuelnih studijskih albuma objavljenih ove godine, tj. 'Illuminate' u prvom i 'Tuff Like Iron' u potonjem slučaju.

Ipak dominantni dio sadržaja ove godine bio je fokusiran na imena s domaće scene. Za razliku od prije 18 godina kad je festival pokrenut i kada domaća scena gotovo da nije postojala, ovom prilikom posjetioci su uživali u fenomenalnim nastupima Egolessa, Filipa Motovunskog, Kandžije, Digitron Sounda, Kodina i drugih koji su u proteklom razdoblju objavili izdanja i odradili niz nastupa, s kojima su zaslužili i međunarodnu prepoznatljivost, te se bez problema pojavljuju u ulozi nositelja programa na pozornicama širom Evrope i svijeta.

Pored njih, nastupali su i Kali Fat Dub, Aklea Neon, Anja G & Dr. Obi, Homegrown Sound, Playground Hustle, itd.

"Vedran Meniga i njegova ekipa iz Pozitivnog Ritma su napravili fenomenalan posao s ovogodišnjim izdanjem festivala koji je kroz četiri dana prošao sve moguće presjeke Soundsystem kulture kroz dva noćna floora i jednog poludnevnog. Seasplash je usprkos svim regulativama, uvjetima i zahtjevima lokalne i državne vlasti pokazao da se može oduprijeti svemu, samo stvaranju dobre zabave i vibracije nikada", istakli su predstavnici Klubske scene.

Tokom festivala ponovo se odvijala i umjetnička kolonija ArtSplash. Osim upečatljivijih projekcija i dekoracija lokacije u izvedbi LvmenArtist iz Mađarske, ove godine ArtSplashu se pridružila i grupa domaćih graffitti umjetnika i ilustratora, poput Helakoptera, Tigera, Kexera i drugih.

Već se uveliko priprema 19. izdanje ovog festival, stoga su karte za naredno izdanje puštene u prodaju, a datumi rezervisani. Tako će se 19. Seasplash festival održati od 15. do 18. jula 2021. godine. U prodaju su puštene i prve festivalske ulaznice "superranograbilice", a njihova cijena će iznositi 219 kuna.

Svi inozemni gosti koji su bili na Corona Dance izdanju ostvarili su pravo da besplatno prisustvuju na 19. Seasplash festivalu. Svi koji nisu uspjeli doći, a kupili su ulaznice u pretprodaji za ovogodišnje izdanje, iste mogu iskoristiti i za upravo najavljeno 19. izdanje festivala.