{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Festival orijentalne muzike u Beču

S
22.10.2007. u 13:18
0
0
Festival orijentalne muzike u Beču
0
Festival orijentalne muzike u Beču
Selam – mir, poruka je bečkog muzičkog festivala Salam.Orient, koji je počeo 16. oktobra, a trajat će do 10. novembra ove godine. Tematski se nadovezuje na tri prethodna festivala kao i na Festival islamske muzike (Salam.Islam).
S obzirom na aktuelnost pitanja migracija u zemljama Evrope, težište ovogodišnjeg Salam.Orienta je na evropskim susjedima - državama Sredozemlja te na sufizmu kao posebnom putu ka Bogu.

Na tragu sufijske tradicije je i sam početak festivala: u kompozicijama afričkog ansambla Nuru Kane & Bayefall Gnawa su izmiješani tradicionalni afrički ritmovi sa ritmovima Gnawa-dervisa, dok tzv. "moderni sufija“ DJ Mercan Dede iz Turske miksom zvukova orijenta i okcidenta daje primjer sklada i harmonije među različitim kulturnim nasljeđima.

Na festivalu će nastupiti i popularni Alžirac Khaled, trn u oku konzervativcima te ansambl Les Boukakes – miks Francuza, Alžiraca i Tunižana. Solistkinja Aynur iz Turske svojom muzikom osvaja kako Turke tako i Kurde, a sada i stanovnike Beča.

Zatim će nastupiti Mundayat Yuleceva iz Uzbekistana, Music Culture Club iz Zanzibara i mnoga druga poznata imena muzičke scene Orienta.

Festival Salam.Orient – prožet idejom harmonije internacionalnosti – predstavlja uspješan spoj modernizma i tradicije, orijenta i evropskog stila života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: