Muzika
0

Femi Kuti na Fusionu, svjetski muzičari na Subi

Sarajevo-x.com
Nagrađivani, obožavani i voljeni nigerijski princ afrobita, Femi Kuti, potvrdio je svoj dolazak na Fusion binu Exit festivala u petak, 8. jula. Veliki borac za političku i socijalnu pravdu i dostojan nasljednik svog oca Fela Kutija, postao je istinski ambasador afričke muzike i simbol heroja trećeg svijeta među malo senzibilnijom publikom.

Vlasnik mnogobrojnih hitova i albuma, od kojih je najsvježiji prošlogodišnji “Africa For Africa”, nominovan i za Gremi nagradu u kategoriji world muzike, Femi Kuti će predstaviti pravu poslasticu za raznobojnu publiku Fusion bine.

Već treću godinu zaredom, jedna od najmlađih bina Exit festivala, Suba stejdž, posvećen novosadskom kompozitoru zavidne svetske karijere, Mitru Subotiću Subi, predstaviće umjetnike iz više zemalja. Suba stejdž je posvećen svima koji u muzici pomjeraju horizonte, otvaraju nove prostore, povezuju i stvaraju nove žanrove, eksperimentišu i otkrivaju. Baš onako kako je to radio i Suba.

Četvrtak na Subi će svakako obilježiti nastup sastava Suba Connection Band, brazilske supergrupe sastavljene od Subinih prijatelja i saradnika, na čelu sa genijalnim Žoaom Paraibom. Do sada u ovoj postavi Suba Connection Band nastupao je samo dva puta, tako da će ovaj nastup biti prava ekskluziva. Isti dan nastupa i francuski kompozitor savremene muzike i kontrabasista Florent Ghys, koji za kreiranje svoje muzike koristi sve: od nota, fenova za kosu i vremenskih prognoza, do usisivača i brojeva. Član Global Grooves Collective-a, DJ Vlada Stojanović dolazi na Suba stage da nas vodi na put u srce brazilelektra. Brazilski vajb preneće i novosadski kapoeristi iz organizacije Capoeira Senzala Novi Sad, koji će prikazati ovu borbenu vještinu maskiranu u ples i igru.

Četvrtak na Subi počastiće i nastupom Lenhart Tapes, koji svira isključivo na vokmenima (komada četiri) i namjenski snimanim i manipulisanim kasetama. Zvukovi kojima manipuliše sadrže repetativne ritmove, azijske, afričke i balkanske melodije, spoken word materijale i razne terenske snimke uz pratnju saksofona od strane Dušana Čuljića.

Government 4000 je jedan od najzanimljivijih izvođača na polju eksperimentalne muzike prošarane dubokim bas linijama, a prvi dan festivala, pored njega će nastupiti i D Joy de Cuba, najbolji i najpoznatiji kubanski DJ koji ce vas provozati kroz tehno i haus na karipski nacin.

Suba Stejdž će u petak predstaviti tematsko veče Nova Kumbia. Kumbia je tradicionalna kolumbijska muzika poznata širom Latinske Amerike, koju su ovi čileanski i argentinski umjetnici preporodili spajujući je sa r'n'r, hiphopom, brejkbitom, dabstepom... Chico Trujillo je najbolji čileanski kumbia bend. Njihov miks klasične kumbije sa rok i ska muzikom osigurava ludilo u publici svih generacija.

Izbor najboljih kumbia zvukova predstaviće nam i čileanski muzičar i DJ, DJ Nakeye, kao i najbolji južnoamerički selektor kumbie, Sonido Martines. Mlade snage Kumbije predstaviće El Hijo De La Cumbia, mladi argentinski momak koji je odlučio da preporodi ovu muziku spajajući je sa hip-hopom, brejkbitom, dabstepom… D Joy de Cuba nastupiće sa latino setom.

Treći dan festivala orijentisan je na muziku bliskog i dalekog istoka, koja je spoj egzotike i modernosti. Ovo festivalsko veče definitivno će razbiti sve predrasude o tome šta se sluša istočno od nas, predstavljajući raznovrsne izvođače sa ovog područja.

Eatliz je vizualni art-rok bend iz Tel Aviva, poznat po svojim spektakularnim živim nastupima i njihovoj energičnoj muzici koja ne poznaje žanrovska ograničenja, definišući same sebe kao “komplikovani pop”. Pored njih, u subotu uveče nastupiće i Mashrou’ Leila, jedan od najpoznatijih i najboljih bliskoistočnih bendova, nastali iz muzičke radionice libanskih studenata arhitekture i dizajna. Melanholična satira apsurda bejrutske svakodnevice i istraživanje zvuka kroz rok, pop, elektro, tradicionalnu arapsku i jermensku muziku donijeli su im brojne i posvećene obožavaoce njihovog raskošnog zvuka. Iranska multimedijalna umetnica Fari Bradley radi sa zvukom, skulpturama i video materijalom, a do sad je uživo nastupala na ICA, Glastoberiju, Barbikanu i umetničkim galerijama od Sjedinjenih Američkih Država do Velike Britanije. Indijski kompozitor, producent i performer Akshai Sarin nam dolazi kao DJ da nam približi indijsku muziku pomješanu sa svim urbanim pravcima na svoj način. Pored njega, nastupiće i Secret 47, dva svjetska putnika, jedan iz Maroka i drugi iz Prištine, koji će nas odvesti na put po električnom Orijentu.

The Freelancers su alternativni elektro rok bend iz Prištine sastavljeni 2008. godine koji će nastupiti u nedelju veče. Povodom obiljeležavanja možda najvažnijeg događaja u istoriji jugoslovenskog roka, 30 godina od izdavanja Paket aranžmana, najvažniji čovjek YU- roka, Koja, pod pseudonimom DJ Black Tooth A.K.A. Novica Talasić, održaće čas muzičkog, koji će u isto vrijeme biti i opaka žurka. Dobro poznati muzički istraživači Kanda Kodža i Nebojša pridružiće se Koji u potrazi za najboljim ritmovima. Projekat Planting Jupiter razvija se od 2006. godine sa osnovnim motivom eksperimentisanja i istraživanja vanstandardnih muzičkih okvira, a u nedelju na Subi nastupiće sa autentičnom d’n’b, break beat i dubstep fuzijom. Tri odlična poznavaoca muzike sa zavidnim vještinama iza gramofona, Jaro, Gari i Lega, provozaće vas još jednom do jutarnjih časova. Gruvi trojka tradicionalno još jedne godine zatvara program na Suba bini.