Ne propustite
65

Femi Kuti i Dado Topić nastupaju na Baščaršijskim noćima

I. S.
Femi Kuti, sin legendarnog Fela Kutija (Nigerija) rodonačelnika muzičkog pravca afrobeat nastupit će na Tgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo u subotu, 22. jula u 22 sata.

Prije njih publiku će od 20 sati zagrijati veterani i pioniri rock muzike na ovim prostorima Dado Topić & Time Company. "Makedonija", "Za koji život treba da se rodim", "Da li znaš da te volim", spomenimo samo neke od kultnih pjesama sa kojima je grupa Time sedamdesetih godina prošlog stoljeća stekla reputaciju najvažnije progresivne rock grupe bivše Jugoslavije.

Koncert se organizuje u saradnji sa Narodnim pozorištem Sarajevo/Kultura na ulice pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i u partnerstvu sa Turističkom zajednicom KS. Ulaz je besplatan.

Femi Kuti briljira kao vrhunski solista na (alt i sopran) saksofonu, trubi i orguljama, a ništa slabiji nije ni kao pjevač. Njegova muzika koju naziva afrobeat predstavlja energičan i šarolik zvučni kolorit i crossover spoj funka, soul-jazza, tradicionalne muzike Zapadne Afrike sa primjesama punka, sambe, salse i hip-hopa.

Adolf Topić, poznatiji kao Dado Topić, hrvatski je muzičar, tekstopisac, aranžer, gitarist i rock pjevač. Rođen je 1949. u Novoj Gradiški. Muzikom se počinje baviti u srednjoj školi, kao član sastava Đavolji eliksiri, gdje je pjevao i svirao bas. Svirao je u grupi Lavine i Dinamiti. Godine 1969. postaje član sastava Korni grupe. Popularnost stječe sa zagrebačkom grupom Time, koju osniva zajedno s Vladimirom Mihaljekom. S grupom Time i Pop selekcijom nastupao je po Berlinu, gdje su dobili nagradu za pjesmu “Berlin“ na Svjetskom festivalu mladih u Berlinu. Nakon raspada Timea, počinje sa svojom samostalnom karijerom.