Muzika
9

Fantastični talijanski bandoneonista Mario Stefano Pietrodarchi prvi put u Sarajevu

Piše: L. Č.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sarajevska filharmonija će večeras u Narodnom pozorištu održati koncert "Večer tanga – od Rima do Buenos Airesa", uz goste iz Italije, dirigenta Gianlucu Marcina, te Marija Stefana Pietrodarchija koji svira bandoneon.

Mario Stefano Pietrodarchi je prvi put u Sarajevu i kaže kako je sretan što ima priliku predstaviti svoju muziku u ovom gradu. Ispričao nam je kako mu dosta ljudi kaže kako svira sa takvim žarom i posvećenošću, "kao da je instrument nastavak njegovog tijela".

"Uživam u tome da uz pomoć svoje muzike neke dijelove Italije nosim sa sobom širom svijeta i srcem i tijelom ih predstavljam ljudima koji dođu da slušaju moj koncert. To je predivno", kazao je za Klix.ba Mario Stefano Pietrodarchi.

Dirigent Gianluca Marcino je pojasnio kako će izvoditi djela filmske muzike i ona inspirisana tangom i Buenos Airesom.

"Imamo veliku sreću jer je Mario Stefano Pietrodarchi, za mene najbolji bandoneonista na svijetu, bio slobodan i htio je doći u Sarajevo. Dosta smo radili zajedno i meni je bila velika želja da on dođe u Sarajevo da sarajevska publika može uživati u njegovoj muzici", kazao je Marcino za Klix.ba.

Dodao je kako će večeras ići i dalje i na koncertu ugostiti repera Frenkija, te da mu je izuzetno drago zbog toga. Frenkie će uz pratnju Sarajevske filharmonije izvesti pjesmu "Noćna smjena", a više o tome možete čitati ovdje.

"Ovo je jedan eksperiment koji bi trebalo nastaviti i dalje jer klasična muzika mora otvoriti vrata svima. Imat ćemo novu publiku i pokazati kako sve vrste muzike mogu sarađivati", istakao je Marcino.