Spektakl u Skenderiji
2.1k

Fantastičan koncert Gorana Bregovića: "Tri pisma iz Sarajeva" nikoga nisu ostavila ravnodušnim

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Koncert Gorana Bregovića i njegovog orkestra u okviru projekta "Tri pisma iz Sarajeva" večeras u sarajevskoj Skenderiji definitivno nikoga nije ostao ravnodušnim. Uživala je mnogobrojna publika, ali i Goran Bregović koji je nastupio u rodnom gradu.

Pripreme za koncert Gorana Bregovića "Tri pisma iz Sarajeva" trajale su nekoliko mjeseci u glavnom gradu BiH, a publika je uživala iako je koncert zbog vremenskih neprilika u posljednji tren izmješten sa Bijele tabije u dvoranu.

Prije početka nastupa Bregović je ispričao kratku priču o tome kako je došao na ideju o projektu "Tri pisma iz Sarajeva. Za sve je "kriva" reporterka CNN-a i jedan stari Jevrej iz Jerusalema.

"Ova pisma su nastala tako što sam čuo priču koja kaže kako je neka reporterka CNN-a Rebecca Weiss čula za jednog starog Jevreja koji u Jerusalemu svaki dan dolazi ispred Zida plača da se moli. Odlučila je napraviti reportažu i otputovala je u Jerusalem. Kada je našla starog Horovica, rekla mu je kako je čula da je on godinama tu svaki dan ispred Zida plača. Ona ga je pitala šta govori Bogu. On je odgovorio da govori kako ratovi između jevreja, kršćana i muslimana trebaju prestati i da naša djeca trebaju živjeti u miru. Ona ga je pitala "I?", a on je odgovorio da ima osjećaj kao da govori zidu", ispričao je Bregović.

Bregović je pred kraj koncerta publici pročitao pjesmu njegovog, kako ističe, najdražeg sarajevskog pjesnika Abdulaha Sidrana “Dernek u Sarajevu”. Brojne kamere telefona i aparata ovjekovječile su ovu dvominutnu recitaciju, a prigušena svjetla samo su upotpunila cijelu atmosferu koja je zaključena gromoglasnim aplauzom kojim je publika ustajući se na noge nagradila muzičara.

Bregović je koncertnim programom "Tri pisma iz Sarajeva" nastupao u prestižnim dvoranama širom svijeta i svaki koncert ocijenjen je najboljim kritikama. Večerašnja izvedba bila je svojevrsna kruna muzičkog projekta koji je dobio naziv po glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Uz veliki simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije s horom i orkestrom Gorana Bregovića nastupili su i vrhunski violinisti Gershon Leizerson iz Tel Aviva, Zied Zouari iz Tunisa i Mirjana Nešković iz Beograda. Specijalni gost u programu bila je izvorna grupa Sifet & Mehmed iz Živinica.

Publika je, među kojom je bilo mnogo poznatih lica iz javnog života, pomno ispratila svaku izvedbu Bregovića i orkestra koji su dali sve od sebe i ostavili srce na pozornici.

U dvorani se, osim melodije instrumenata, nije čuo niti jedan drugi šum. Kombinirajući različite tonove i kroz igru sa osvjetljenjem, Bregović je publici prikazao najljepše boje koncerta koji je već desetine puta oduzeo dah ljubiteljima muzike širom svijeta.

Bregović je podij nekoliko puta predao svojim gostima, izražavajući im veliku zahvalnost što su se odazvali pozivu i večeras se sa njim pojavili na sarajevskoj pozornici.

Koncert je zaključen tako što je Bregović s publikom uz zvuk akustične gitare otpjevao pjesmu na engleskom jeziku, a zatim i "Ciao Bella".