Predstavila novi album
178

"Fadolinka" u Sarajevu: Maja Milinković u Hastahani spojila Portugal i BiH

E. Sk.
Sarajevska pjevačica s adresom u Portugalu, Maja Milinković večeras je publici u svom rodnom gradu predstavila novi album "Fadolinka" koji je nedavno objavila. U okviru manifestacije "Ljeto u parku – Hastahana" bosanskohercegovačka interpretatorka fada i sevdaha oduševila je publiku emocijom, ali i glasom.

"Fadolinka" je objavljena u izdanju portugalske izdavačke kuće "Sevenmuses musicbooks" te u izdanju BHRT Muzičke Produkcije za područje Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom Maja je izvela i novo autorsko djelo "Žena fadista pjevajući plače”. S Majom su na sceni Carlsberg Beer Gardena nastupila i trojica umjetnika iz Sarajeva: Mirza i Adis Hatunić na klasičnim gitarama i Melis Cakić na bass gitari.

Na albumu "Fadolinka" nalazi se 12 kompozicija fada i sevdalinke, od kojih 5 originalnih fado kompozicija, Majinih autorskih, od kojih je jedna već predstavljena javnosti u okviru najave albuma pod nazivom "Nema fada bez čežnje". Uz emotivnu vokalnu interpretaciju na koju je Maja navikla publiku i zvuke portugalske gitare, album "Fadolinka" naišao je na oduševljenje publike, s obzirom da je riječ o multikulturalnom projektu koji spaja dvije muzičke tradicije, bosansku i portugalsku.

Album je sniman u Sarajevu i u Portugalu u saradnji sa muzičarima Pedrom Amendoeiraom, Luisom Coelhom, Duarte Nunesom i Bojanom Dizdarevićem.