Muzika
0

Exit posjetilo više od 130 hiljada ljudi

NINA
Prošle sedmice u Novom Sadu završio je još jedan Exit, kojeg je posjetilo oko 130 hiljada ljudi.

Ovogodišnji EXIT posjetilo je oko 130.000 ljudi, od čega je bilo 80.000 posjetitelja s kupljenim ulaznicama. Dnevno je podijeljeno između šest i sedam hiljada novinarskih i drugih akreditacija, kao i 1.500 besplatnih ulaznica.

Predsjednik udruženja EXIT-a Dušan Kovačević rekao je na završnoj konferenciji za novinare da je ukupni prihod od ulaznica oko 60 miliona dinara, što je pokrilo tek polovinu ukupnih troškova festivala. On je ocijenio da je i ovogodišnji EXIT pokazao da je ovakav festival jako potreban.

Generalni menadžer EXIT-a Bojan Bošković rekao je da je festival još jednom pokazao da ima mnogo širu dimenziju od muzičke, i naveo kako su ove godine u prvi plan izbila EXIT-ova kampanja ''Stop trgovini ljudima'', zatim summit mladih iz jugoistočne Evrope, kao i kampanja borbe protiv narkomanije.

Organizatori su još saopštili da je u EXIT-ovu kampu boravilo više od 2.000 ljudi, od čega su više od trećine bili stranci iz zemalja regije jugoistočne Evrope, ali i iz SAD-a, Australije, Novog Zelanda i čitave Evrope.

Novosadska policija je saopštila da su uposlenici MUP-a tokom četiri festivalska dana zaplijenili 149 narkotika, što čini 0,11 % od ukupnog broja posjetilacja. Policajci su zaplijenili ukupno 340 grama marihuane, 132 tablete ecstasyja, a među zaplijenjenim narkoticima bili su i hašiš i razne vrste tableta.

Policija je tijekom EXIT-a uhapsile 129 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su držali i stavljali u promet narkotike. Protiv tih osoba policija je podnijela kaznene prijave. Među uhapšenima je i 19 stranaca, najviše iz zemalja bivše Jugoslavije, Mađarske i Rumunjske.

Organizatori EXIT-a kazali su da će i u budućnosti posvetiti veliku pažnju borbi protiv narkomanije i promociji zdravog života. Oni su najavili da se na EXIT-u neće prodavati cigarete i neće biti žestokih alkoholnih pića.

MTV I IDUĆE GODINE NA EXITU!

NOVI SAD (NINA) - Predstavnik Evropske MTV fondacije Thomas Ehr izrazio je veliko zadovoljstvo sudjelovanjem MTV-a na EXIT-u i najavio kako će ova televizija doći i iduće godine na festival, i da će ga nastaviti podržavati.

“Jako smo zadovoljni organizacijom festivala, profesionalnošću i entuzijazmom ljudi. To je utjecalo jako pozitivno na nas”, kazao je Ehr na konferenciji za novinare u Novom Sadu, i najavio kako će MTV ugostiti pojedine ljude iz organizacije EXIT-a u Londonu, kako bi im dodatno pomogla oko usavršavanja produkcije, dizajna, grafike i svega što može doprinijeti kvaliteti festivala u budućnosti.

Ehr je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je vođena kampanja “Stop trgovini ljudima”, koju su podržale Europska MTV fondacija, švedska agencija “Sida”, USAID i Freedom House.

“Pokazalo se da je EXIT vrlo jedinstveno i korisno mjesto za uključivanje mladih ljudi u kampanju borbe protiv trgovine ljudima”, kazao je Ehr.

On ocijenio je da je Srbija učinila značajan napredak u podizanju stepena tolerancije i slobode govora, ali je dodao da događaji prije festivala, odnosno hapšenje organizatora, pokazuju da ta borba još nije završena.

MTV je ove godine na EXIT-u snimao i 60-minutni dokumentarni film o festivalu, o Novom Sadu i o kampanji “Stop trgovi i ljudima” a taj film će, prema najavama, biti završen do kraja jula.