Muzika
0

Evrovizija bi mogla propasti

Sarajevo-x.com
Sljedeća Evrovizija mogla bi biti neočekivana žrtva invazije Rusije na Gruziju. Nakon ovogodišnje pobjede mladog Rusa Dime Bilana sa pjesmom "I believe“ Evrovizija 2009. trebala bi se održati u Moskvi. Međutim, Estonija, Litvanija i Latvija su već istupile iz ove godišnje muzičke smotre, dok rastu pritisci da to isto uradi i Poljska.

Prema riječima ministra kulture Estonije, Laine Janesa, ovaj potez je čin solidarnosti sa Litvanijom i Latvijom, te izražavanje podrške Gruziji, piše Telegraph.

Evropska Unija emitera, koji vode Evroviziju komentirala je da se konfliktu u Gruziji ne može dozvoliti da uništi Evroviziju. Glasnogovornik Svante Stockselius istakao je da Unija organizira nepolitički događaj i ukoliko zemlja domaćin može osigurati sigurnost učesnika onda nema nikakvog razloga da joj se ne dozvoli održavanje finala.

Potencijalni bojkot istočnih zemalja je još jedan problem za Evroviziju čiji čelnici se bore da odagnaju strah zapadnih zemalja da one više nemaju nikakve šanse u takmičarskom dijelu.

Sir Terry Wogan (70) prošlog mjeseca je i zvanično potvrdio da će se povući sa mjesta voditelja BBC-jeve Evrovizije nakon čak 37 godina jer se kako je rekao ''umorio od političkog glasanja'' koje neminovno odlučuje o ishodu čitavog takmičenja.

Britanac Andy Abrahams na ovogodišnjoj Evroviziji završio je sa samo 14 bodova.